Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, stres testi sonuçlarının çoğu şirketin bir kriz anında yeterli bir sermaye seviyesini koruyacağını göstermesine rağmen yatırımcıların şüpheci olmasıyla bankaların öncülüğünde düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.6'lık yükselişini tersine çevirerek, Londra'da saat 16:39 itibariyle yüzde 0.6 düştü. İtalya'nın Banca Monte dei Paschi di Sienna SpA, mali durumunu desteklemeye yardım etmesi için özel yatırımcıları içeren bir plan üzerinde çalıştıklarını açıklamasından sonra yüzde 11 sıçrarken, gün sonuna kadar neredeyse tüm kayıplarını sildi. Test sonuçlarında en kötü ikinci performans sergileyen UniCredit SpA yüzde 9.4 düştü. İngiltere'nin Barclays Plc. yüzde 2, Deutsch Bank yüzde 1.8 düştü.

Danimarka, Hellerup'ta Saxo Bank A/S hisse senedi strateji biriminin başı Peter Garnry, "Yatırımcılar bugünlerde her şey hakkında şüpheci davranıyor." dedi ve "Stres testinin sorunu, sadece hafif-orta resesyon farzederek çok yumuşak olması. Bu da verinin çok fazla bir şey söylemediğini ve neredeyse tüm bankaların testi geçmesinin sürpriz olmadığını gösteriyor. Bu seviyeden piyasaları yukarı çıkartacak şey, küresel ekonominin iyileşme sinyalleridir." diye görüş bildirdi.

Avrupa hisse senetleri, Temmuz ayında Ekim'denberi en büyük aylık kazancını kaydederken, bankacılık hisseleri Şubat 2015'ten beri en büyük sıçramasını yaptı. Stoxx 600 yıl için yüzde 7.1 aşağıda seyrediyor. Avrupa hisse senetleri fonlarundan Temmuz ayında yaşanan rekor çıkışlar ve işlem hacminin düşüklüğü, yatırımcıların ralliye olan güvensizliğini gösterdi. Endeks, Brexit'in ertesi günü olan seviyesinden hala yüzde 1.9 aşağıda seyrederken, ABD ve Asya hisse senetleri bu daha önce bu kayıplarını geri almıştı.