Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın eski Maliye Bakanı Yardımcısı Eisuke Sakakibara, yenin bu ay içerisinde dolar karşısında 90 yen seviyesine kadar güçlenebileceğini ve yetkililerin yen satarak müdahale edebileceğini söyledi.

1990'larda yen paritesini etkileyebilmesi sayesinde "Bay Yen" ünvanını alan 75 yaşındaki Sakakibara'ya göre, Japonya para birimi kademeli olarak 100 seviyesine kadar değerlenecek, ancak bu seviyeden sonra yenin kazançları muhtemelen hızlanacak. Sakakibara'ya göre "müdahale bölgesi" 90-95 yen seviyesinde bulunuyor. Sakakibara'ya göre, doların bu denli zayıfladığı bir seviye ABD Hazinesi'ni endişelendirecektir ve  Maliye Bakanlığı'nın yen satmasına onay verecektir.

Sakakibara Tokyo'da Pazar günü gerçekleşen bir mülakatta, "Yenin bu yıl 100 seviyesini kırması oldukça muhtemel, hatta bu ay bile olabilir. Eğer 100'ü kırarsa, çok hızlı bir şekilde 90 seviyesine yönelebilir. Bu seviyelerde de müdahale edilir mi soruları başlar." dedi.

Japonya 2011'de Döviz piyasasına 3 kere müdahale ederken, 14.3 trilyon ye (140 milyar dolar) satarak 75.35 seviyesine kadar güçlenen kuru durdurmaya çaba gösterdi. Japonya aynı yıl son 30 yıldır ilk kez yıllık bazda ticaret açığı vermişti. Yen gelişmiş ülke para birimleri arasında 2011'in en iyi performansını göstereni olmuştu.