Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde meydana gelen hasarlar için şu ana kadar ödenen hasar tutarının 4 milyon liraya ulaştığını belirterek, "Bu ödemelerin devam edeceğini düşünecek olursak hasar ödemelerinin 10 milyon lirayı geçeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde meydana gelen sigorta hasarları arasında teminat kapsamında olmayanlar da bulunuyor. Ancak sigortalısına destek olmak isteyen bazı şirketler, kendi inisiyatifleri ile teminat kapsamı dışına çıkarak "lütuf ödemesi" adı altında müşterilerinin hasarlarını karşılıyor. Sigorta şirketlerine hasar başvurusu geldikçe de darbe girişiminin faturası ortaya çıkıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan TSB Genel Sekreteri Eroğlu, darbe girişiminin ardından sektör olarak mağdur olanlar için neler yapılacağını görüşmek üzere bir araya geldiklerini, normal şartlarda savaş, darbe ve kalkışmanın teminat dışı olmasına karşın oluşan hasarları ödeme kararı aldıklarını ve ödemeye başladıklarını bildirdi.

Şu ana kadar ödenen hasar rakamının 4 milyon liraya ulaştığını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ödemelerin devam edeceğini düşünecek olursak hasar ödemelerinin 10 milyon lirayı geçeceğini tahmin ediyoruz. Bunun yaklaşık 4 milyon lirası kasko, yine 4 milyon lirası yangın, 1,5 milyon lirası ferdi kaza, kalanlarının da mühendislik sigortası olduğunu düşünüyoruz. Kamuda oluşan zararları özel sektörle mukayese edemeyiz. Ağırlıklı hedef kamu binalarıydı ve yüksek hasar aldılar. Özel sektördeki hasar maliyeti 10 milyon liraya ulaştıysa kamu tarafındaki hasarların çok daha büyük olacağını tahmin ediyoruz."

"İnsan eliyle yapılabilecek benzeri görülmemiş bir hasar"

Mehmet Akif Eroğlu, "Müşterisinin masraflarını karşılamayan sigorta şirketi var mı?" sorusu üzerine de, "TSB olarak prensip kararı aldık. Bu kararı sadece kasko için almıştık ama sigorta şirketlerimiz daha dirayetli davranıp konut, iş yeri, cam kırılması, ferdi kazaları da karşılıyorlar. Ben bu ödemeyi yapmayan şirkete rastlamadım." şeklinde konuştu.

Eroğlu, darbe girişimi hasarının sigorta şirketlerine etkisine ilişkin de, "Tek bir günde, tek bir eylem bazlı düşünüldüğünde insan eliyle yapılabilecek çok ciddi, istisnai ve benzeri görülmemiş bir hasar." dedi.

AA