Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İş dünyası iflas erteleme taleplerinin yasaklanmasını destekledi

İş dünyası iflas erteleme taleplerinin yasaklanmasını destekledi

  • İş dünyası örgütleri, iflas erteleme taleplerinin OHAL süresince yasaklanmasını destekledi

Giriş: 02 Ağustos 2016, Salı 11:17
Güncelleme: 02 Ağustos 2016, Salı 11:42

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkili şirketlerin iflas ertelemeye başvurdukları yönündeki yoğun şikayetler üzerine Resmi Gazete'de önceki gün yayımlanan Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile iflas erteleme taleplerinin OHAL süresince yasaklanmasına iş dünyası örgütlerinden destek geldi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iflas erteleme kanununun zor durumda olan firmaların sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için iyi niyetle çıkarılmış bir uygulama olduğunu, uygulamanın zaman içerisinde suistimal edildiğini, hatta bununla ilgili özel sistemlerin kurularak firmaların kurtulması değil, iflas erteleme kalkanıyla art niyetli bazı işlemlerin yapılmasına şahit olunduğunu söyledi.

Olpak, "Hükûmetimiz de geçtiğimiz günlerde, yani 15 Temmuz öncesinde, iflas ertelemenin zorlaştırılmasına yönelik bir çalışmayı gündemine almış ve kanunlaştırmak üzere çalışmalarını hızlandırmıştı. Son aşamaya gelmiş olan bu süreç maalesef herhalde bu son olaylar sebebiyle uygulamaya giremedi. Orada iflas ertelemenin daha kontrollü bir sistem içerisinde yapılması hedefleniyordu." diye konuştu.

Türkiye'de günümüzde ticari hayatta bir olağanüstülük olmadığını, kötü niyetle yapılması mümkün olan uygulamaları engellemek için proaktif davranılması gerektiğini belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Art niyetle yapılan her türlü şeyin önüne geçmek önceliklerimizden olduğundan olağanüstü hal süresi boyunca iflas ertelemenin askıya alınması kabul edilebilir bir uygulamadır. Sayın bakanlarımızla bu konuyu görüşmedik. Ancak hükûmetin iş aleminin taleplerini de göz önüne alarak yapmak üzere olduğu kanuni düzenleme gerçekleştirilirse, o kabul edildikten sonra bir ihtimal olarak söylüyorum, olağanüstü hal süresince iflas ertelemenin askıya alınmasının da tekrar kaldırılması gündeme gelebilir."

- "İstismar edenle zorunlu olarak iflas erteleme alanların ayırt edilmesi beklenmektedir"

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da iflas erteleme ile ilgili olarak OHAL kapsamında yapılan dondurma faaliyetinin gerçek anlamda ihtiyacı olanlara sıkıntı doğuracağını, ancak istismar edildiği için geçici olarak durdurulmasının anlaşılabilir olduğunu söyledi.

Gerekli olmadığı halde ödemeleri durdurmak amacıyla kılıfına uydurularak alınan iflas erteleme kararlarının ciddi bir büyüklüğe ulaştığına dikkati çeken Koca, şunları kaydetti:

"Bu meselenin de FETÖ ile bağlantılı insanlar tarafından istismar edilip edilmediğinin anlaşılması için böyle bir tedbir alındığı anlaşılmaktadır. Gereksiz yere alınan iflas erteleme kararları piyasaları ciddi anlamda yormaya başlamış ve özellikle ödemeler konusunda, hatta daha önemlisi imaj olarak ülkemizde ciddi anlamda 'ekonomi kötü' dedirtmek için kullanıldığı endişeleri vardı. Şimdi bu uygulamanın durdurulması ve gerekli incelemelerin yapılarak konuların açığa çıkarılmasıyla birlikte istismar edenle, zorunlu olarak iflas erteleme alanların ayırt edilmesi beklenmektedir."

İflas ertelemenin evrensel bir hak olduğunu belirten Koca, "Naçar duruma düşen işletmeler bu yola başvurup mahkeme kararıyla kendilerini düzeltme zamanı kazanabilirler. Kısa zamanda normalleşme bekliyoruz." dedi.

- "Son derece olumlu bir tedbirdir"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise iflas erteleme müessesinden FETÖ ile ilişkili yapıların yararlanmalarının önüne geçilmesinin Türkiye'nin güvenliği için çok önemli olduğunu vurguladı.

Çağlar, "İflas ertelemenin OHAL süresince yasaklanması son derece olumlu bir tedbirdir. İnanıyorum ki bu sürecin sonunda ticaret yapan firmalar daha sağlıklı piyasa koşullarında yollarına devam edeceklerdir." ifadelerini kullandı.

- "Bu yapının içinde bulunduğumuz süreçte yasaklanması doğru"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise iflas erteleme konusunda istismarı engelleyecek ve alacaklıları koruyacak yeni bir düzenleme ihtiyacının bulunduğunu dile getirdi.

Bahçıvan, iflas erteleme imkanının son aylarda gerçek amacından saptırılarak istismar edildiğine yönelik endişelerin ve şikayetlerin arttığını gözlemlediklerini, İSO olarak bu konudaki duyarlılıklarını önceki haftalarda hükûmet ile paylaştıklarını bildirdi.

İflas erteleme müessesesinin bir revizyona tabi tutulması noktasında mutabakata ulaşıldığını belirten Bahçıvan, şu görüşleri dile getirdi:

"Mutabakat oluştu. Bu nedenle mevcut haliyle ciddi bir sorun ve istismar kaynağı olan bu yapının, içinde bulunduğumuz süreçte yasaklanmasının ve geçmişten alınacak derslerle kısa vadede yeniden toparlanarak daha gerçekçi bir hale getirilerek yeniden yürürlüğe sokulmasının doğru olduğunu değerlendiriyoruz. Bu çerçevede gerçekten finansal zorluk yaşamakta olan iyi niyetli firmalar ile birlikte alacaklıları da koruyacak, ancak istismarı da engelleyecek nitelikte yeni bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz."

AA