Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, en uzun vadeli tahvillerin düşmesine karşın, Fed yetkililerinin 2016'da gidilebilecek olası bir faiz artırımını desteklemesiyle, ABD gösterge tahvillerinde üç yıldan uzun bir sürenin en büyük pozisyonunu aldı.

Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin, ABD 10 yıl vadeli hazine tahvilleri vadeli kontratlarında pozisyonlarını artırmasıyla birlikte net kontrat sayısı, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu raporuna göre geçtiğimiz hafta Aralık 2012'den beri en fazla olan 185,521'e ulaştı. Bu durum traderların, rekor kıran hazine tahvillerinde yükseliş beklentisinin devam ettiğini işaret ediyor.

New York Fed Başkanı William Dudley, yatırımcıların Fed'in kaç kez faiz artırımına gideceği konusunu hafife aldığını belirtmişti. Öte yandan Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Eylül ayında faiz artırımına gidilmesi ihtimalinin masada olduğunu ifade etmişti. Fed yetkililerinden gelen söz konusu açıklamalar, tahvil fiyatlarının yükseleceği yönündeki trader beklentilerini test etti.

New York'ta Credit Agricole CIB tahvil türevleri stratejisti Jonathan Rick, “Fed yetkilileri çıkıp konuştuğu zaman, insanlar piyasanın uzun süredir pozisyonlandığının farkında oluyor. Bu da ABD verilerini temel alınca, uygun olmayabiliyor” şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Bond Trader verilerine göre ABD 10 yıllık gösterge tahvillerinin faizi, Pazartesi günü 7 baz puan (0.07 yüzde puanı) tırmanarak, New York saatiyle 17:00'de yüzde 1.52 oldu. Mayıs 2026 vadeli yüzde 1.625 faizli tahvilin fiyatı 100 29/32 oldu.