Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesinde ÜFE, haziran ayında mayıs ayına kıyasla yüzde 0,7 yükseldi. ÜFE, geçen yılın haziran ayına kıyasla ise yüzde 3,1 geriledi.

Piyasalarda haziran ayında ÜFE’nin aylık yüzde 0,4 artması, yıllık bazda ise yüzde 3,4 azalması bekleniyordu.

Euro Bölgesinde ÜFE'nin aylık yüzde 0,7 artmasında, enerji sektöründeki yüzde 2,4'lük yükseliş etkili oldu. Bu dönemde ara malı fiyatları yüzde 0,3, sermaye malı fiyatları ve dayanıksız tüketim malları fiyatları da yüze 0,1 artış kaydederken, dayanıklı tüketim malları fiyatları değişmedi.

Tek Para Birliğinde ÜFE’nin yıllık yüzde 3,1 gerilemesi ise büyük oranda yüzde 8,7 azalan enerji fiyatlarından kaynaklandı.

Bölgede enerji fiyatları hariç ÜFE ise aylık yüzde 0,2 artış kaydetti, yıllık ise yüzde 1 azaldı.

-ÜFE, AB’de aylık yüzde 0,8 arttı

28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) ise ÜFE haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,8 artarken, geçen yılın haziran ayına kıyasla yüzde 2,9 azaldı.

AB’de aylık bazdaki artış enerji sektöründeki fiyatların yüzde 2,8, ara malı fiyatlarının yüzde 0,3 ve sermaye malı fiyatları ile dayanıksız tüketim malı fiyatlarının yüzde 0,1 artmasından kaynaklandı. Yıllık bazdaki azalışa en fazla etki yüzde 8,7 azalan enerji fiyatlarından geldi.

AB’de haziranda enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise ÜFE, aylık yüzde 0,2 artarken, yıllık yüzde 0,8 azaldı.

AA