Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları Pazartesi gününü ayı piyasasına girerek kapattı. Buna karşın analistler, 2017 yılında petrol fiyatlarında yükseliş öngörüyor.

Petrol fiyatları, rafinerilerin arz fazlası oluşturmasıyla, iki aydan daha kısa bir süre içinde yüzde 20'nin üzerinde düşüş kaydetti. Petrolün düşüşü, rafine etme marjlarının azalmasına neden oldu ve Exon Mobil Corp., BP Plc ve Royal Dutch Shell Plc.'nin karlarını olumsuz etkiledi. Buna krşın, Bloomberg anketine katılan 20'nin üzerinde analistin 2017 ortalama petrol fiyatlarına ilişkin tahminlerinin medyanı 57 dolar seviyesinde bulunuyor.

Deutsche Bank AG stratejisti Michael Hsueh'e göre fiyatlardaki iyileşme kademeli olacak. Arz fazlasının azalması uzun sürecek ve bu petrol fiyatlarının kademeli olarak artacağı anlamına geliyor.

2017 yılında petrol fiyatının 53 dolar seviyesine tırmanmasını bekleyen Hsueh, “Çok bir yeniden dengelenme sürecinde bulunan bir piyasayla karşı karşıyayız ve 2017'nin ikinci çeyreğine kadar ciddi bir geri çekilme beklemiyorum. Fakat bu geri çekilmeler, küresel stokları eritmek için gerekli, yine de bu durum 2018'e kadar sürecek gibi görünüyor” dedi.

WTI petrolü Haziran ayı başlarından Pazartesi günkü kapanışa kadar yüzde 22 düşüş kaydederek, ayı piyasasına girdiğini işaret etti. Bu, fiyatların Şubat ayında görülen 12 yılın düşüğünden yaklaşık iki katına tırmandığı toparlanmanın sona erdiği anlamına geliyor.