Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Torba yasa tasarısında çok sayıda düzenleme yer alıyor. Düzenlemede başta belediyeler olmak üzere kamu kurumları tarafından kamulaştırma bedeli ödenmeden el konulan taşınmazlar için kapsamlı bir değişiklik öngörülüyor. Buna göre, 4 Kasım 1983 tarihinden günümüze kadar bu şekilde el konulan taşınmazların kamulaştırma bedelleri “bütçe imkânları” çerçevesinde 10 yıl içinde ödenecek. Bugün taşınmazın yerinde çok değerli ticaret merkezi olsa bile, el konulduğu tarihte tarla niteliğinde ise bu durum esas alınacak. Tespit edilen bedel, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) tablosu esas alınarak güncellenecek.

DÜZENLEMEDE NELER VAR?

BAĞ-KUR’LUYA 5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİ: SGK’ya prim ödemelerini düzenli olarak yapan Bağ-Kur’lulara 5 puanlık indirim sağlanacak. Mevcut prim borçlarını yapılandırarak ödeme planına uygun ödeyenler de 5 puanlık indirimden yararlanabilecekler.

TAŞIMACILARA ÖTV’SİZ ARAÇ: Şehiriçi taksi, dolmuş, servis, minibüs ve otobüs taşımacılığı ile yük taşımacılığı yapanlardan gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlara, yaş şartı olmaksızın bir defaya mahsus ÖTV’siz araç alma hakkı verilecek. Ayrıca terörle mücadele sırasında yaşamını yitirenlerin eş veya çocuklarından birisi ya da ana babasından birisiz ÖTV’siz araç alabilecek.

KREŞE MUAFİYET: Özel kreş ve gündüz bakımevlerine 5 yıl süreyle gelir vergisi muafiyeti uygulanacak. Halen 900 lirayla sınırlı olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamaların kira gelirlerinden düşülmesinde limit kaldırılacak.

CEP TELEFONUNA YÜKSEK VERGİ HAZIRLIĞI: Cep telefonlarında minimum 160 lira olan maktu ÖTV’nin Bakanlar Kurulu kararıyla artırılmasına olanak sağlamak üzere değişiklik yapılarak, bu tutarı 3 katına kadar artırma imkânı sunuluyor. Yetki genellikle her yılın başında kullanıyor.

Ahmet Kıvanç/Habertürk