Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar tahminleri aşan Temmuz enflasyon verisini değerlendirdi. Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin Bloomberg HT'ye önümüzdeki dönemde enflasyonda zorlu aylara girileceğini ve bundan sonrasında enflasyonun %8.5-9 patikasında seyredeceğini belirtti.

Girgin "Enflasyon raporunda artış olacağı söylenmişti ancak bu denli büyük artış beklenmiyordu. Söyledikleri kadarıyla bu geçici bir artış, sonrasında daha yumuşak enflasyon göreceğimizi belirtiyorlar ancak ben buna katılmıyorum...Zorlu aylar geliyor. Bizim beklentimiz %10 civarında.. Belki bunda aşağı yönlü revizyon olabilir ama enflasyonun yılı %7.5'ta tamamlayacağını düşünmüyorum. Çekirdek tarafı da bize yardımcı olmuyor, enflasyonun %8.5 - 9 patikasında devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"EN İYİ GERİDE KALDI"

Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ege Yazgan Bloomberg HT'ye enflasyonda en iyinin geride kaldığını söyledi. Yazgan "Enflasyonda benim de beklentimin fazla üzerinde bir rakam geldi. Bu yükselişte sigara zammı vs. etkili oldu. Enflasyonda en iyiyi geride bırakmış olabiliriz ama bu kadar kötü manzarayla karşılaşmamızı gerektirecek faktörler önümüzdeki ay devam etmez diye düşünüyorum." yorumunu yaptı.






"ENFLASYON YILI %9'DA BİTİREBİLİR"


HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise mail yoluyla yaptığı değerlendirmede enflasyonun seneyi %9 seviyesinde bitirebileceğine dikkat çekti. Aksoy, konuya dair şu değerlendirmeyi yaptı;

"Açıklanan son rakamlar sene sonu için %8.3 seviyesindeki enflasyon tahminimiz üzerindeki yukarı yönlü risklerin arttığına işaret ediyor. Son açıklanan veriler, aylık gıda enflasyonunun yılın kalan beş ayında mevsimsel ortalamalar civarında gelmesi durumunda bile enflasyonun seneyi %9 seviyesinde bitirebileceğine işaret ediyor. Merkez Bankası’nın 2010 sonundan bu yana olduğu gibi 23 Ağustos’taki toplantısında karar alımında enflasyon gerçekleşmelerini daha geri planda tutarak faiz kararını küresel likidite koşulları ve bunlara dair b  eklentilere göre vereceği görüşündeyiz. Bankanın, bu koşulların uygun görünmesi durumunda gecelik borç verme faizinde indirimlere devam edebileceği görüşündeyiz"

Bugün TÜİK tarafından açıklanan veriler, enflasyonun tahminlerin üzeridne arttığını gösterdi. Tüketici Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 1,16, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,21 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,79, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,96 oldu.