Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:50'de güncellendi)

ABD hazine tahvilleri küresel tahvillerdeki ralliye katıldı ve pound, İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) yedi yılı aşkın sürede ilk defa faizleri indirmesiyle, önemli paralar karşısında değer kaybetti. ABD hisse senetleri ve dolar, yatırımcıların yarınki isthidam verisini beklemesiyle dar bir aralıkta işlem gördü.

İngiltere'den Almanya ve ABD'ye devlet tahvilleri, BOE'nin Brexit'in etkilerini atlatmak için faiz oranlarını düşürmesiyle yükseldi. Sterlin üç haftanın en büyük düşüşünü kaydederken, kredi piyasaları güçlendi. S&P 500 tüm zamanların zirvesinden yüzde 1 aşağıda işlem görürken, dolar bir haftayı aşkın sürenin en dar bantında işlem sıkıştı. Ham petrol varil başına 40 doların yakınlarında seyretti.

BOE, politika yapıcıların Brexit'in yansımalarını hafifletmeyi hedefleyen teşvik paketi açıklamasının ardından büyüme tahminlerini düşürdü. Pound gerilerken, yarınki istihdfam verisinin iyileşme göstermesinin beklentisiyle birlikte dolardan hisse senedine varlıklar faiz hareketine fazla tepki vermedi.

Private Client Reserve of US Bank'ın bölgesen yatırım yöneticisi Jim Davis, "Yarınki istihdam rakamları piyasaların katalizörü olacak." dedi ve "Yılın ikinci yarısında büyüyen karlar görmek için gerçekten biraz ekonomik büyüme görmemiz gerekiyor. Piyasa birden çok kez rekor seviyeye genişledi ancak şimdi bu da eskimeye başlıyor." diye görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1'den az yükselerek 2,164,32 seviyesine geldi. ABD hisse sneetleri dün petroldeki sıçramanın enerji üreticilerini desteklemesiyle iki günlük düşüşünü durdururken, şirket kazançları da finans şirketlerini destekledi.

Stoxx 600, haftanın ilk üç gününde yüzde 1.9 düştükten sonra, Londra'da yüzde 0.7 yükseldi. Bankacılık göstergesi yüzde 1.3 sıçrayarak, 19 sektör grubu arasındaki en iyi performansı sergiledi. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 1.3 düştü.

Pound yüzde 1.5 değer kaybederek 1.3131 dolara geldi ve 15 Temmuz'dan beri en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün yüzde 0.3 yükseldikten sonra, bugün de kazancını yüzde 0.1 genişletti.

Batı Teksas petrolü, dün ABD stok verisinin ardından yüzde 3.3 sıçradıktan sonra, yüzde 2.7 ralliya yaparak varil başına 41.93 dolara ilerledi.

(23:50'de güncellendi)