Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) en fazla beklenen toplantılarından biri Perşembe günü gerçekleştirilecek.

BOE'nin üç hafta önce gerçekleştirdiği bir önceki toplantıda, merkez bankası faizleri değiştirmeyerek yatırımcıları şaşırtmıştı. BOE faiz indirimine gitmek yerine Ağustos ayında parasal genişlemeye gideceğinin sinyalini vermişti. BOE Başanı Mark Carney ve Para Politikası Komitesi, Perşembe günü Brexit referandumunun ekonomi için ne anlama geldiğine ilişkin ilk tam değerlendirmesini yayınlayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tamamına yakını gösterge faiz oranının rekor düşük seviyeye indirileceği yönünde hem fikir. Ankete katılan uzmanların çoğu, diğer e tedbirlerin de alınacağını düşünüyor.

Merkez bankasının Temmuz ayı toplantısından bu yana giderek artan sayıdaki raporlar, yavaşlayan büyümeyi işaret ediyor. İngiltere ekonomisinin en büyük kısmını oluşturan hizmet sektörüne ilişkin bir gösterge olan Markit hizmet PMI'ı geçtiğimiz ay yedi yılın en düşüğüne geriledi ve kurumun üç sektörün durumunu gösteren anketlerin bileşimi üçüncü çeyrekte yüzde 0.4'lük daralmayı işaret ediyor.

Sadece bu anketler bile yetkilileri hızlı bir şekilde harekete geçmeye ikna edebilir. Göstergeler, büyük bir olasılıkla merkez bankasının tahminlerine de yansıyarak, büyüme tahmininin üçüncü kez düşürülmesine neden olabilir.

Teşviğe ilişkin tartışmaların merkezinde muhtemelen Para Politikası Komitesi'nin düşük büyüme ve yüksek enflasyon arasındaki dengeyi nasıl bulacağı konusu yer alacak. Sterlinin Brexit ardından ticari ağırlıklı bazda yüzde 9 gerilemesiyle birlikte politika yapıcıların enflasyon tahminlerini yukarı revize etmesi muhtemel görünüyor. Bloomberg Intelligence ekonomisti Dan Hanson'a göre BOJ, enflasyon tahminini 2017 yılının tamamı için yüzde 2'nin üzerine taşıyabilir.

Buna karşın fiyatlarda kur kaynaklı bir yükselişin teşviğe engel olma ihtimali düşük ve yetkililer muhtemelen büyümeye öncelik verecektir. Para Politikası Üyeleri Gertjan Vlieghe ve Andy Haldane, fiyatlardaki geçici bir yükselişin “ötesine baktıklarını” zaten belirtmişlerdi.

Ne olursa olsun şurası açık ki, piyasanın beklentileri yüksek. Traderlar faiz indirimine gidilmesine yüzde 100 ihtimal veriyorlar. Ek teşvik açıklanacağına ilişkin spekülasyon, 5, 10 ve 30 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizlerini geçtiğimiz hafta rekor düşük seviyeye taşımıştı.

Sterlinin Brexit referandumundan bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybetmesine karşın yatırımcılar hala aşağı yönlü beklentilerini koruyorlar.

Londra'da Berenberg ekonomisti Kallum Pickering, “Bu BOE'nin Perşembe günü genişlemeye gidip gitmeyeceği ile ilgili değil, asıl soru miktarıyla ilgili” şeklinde görüş bildirdi.