Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor'dan bir heyet, narenciye ve üzüm üretim bölgeleriyle, gıda analiz laboratuvarlarında incelemelerde bulunmak üzere bir süre önce Türkiye'ye geldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rosselhoznadzor heyetinin, inceleme amaçlı bu ziyaretinin, Rusya'ya yapılacak ihracatta sorunların aşılacağı sinyalini verdiğini söyledi.

Seyyar, Rus uçağının düşürülmesi sonrası bu ülkeye yapılan tarım ürünleri ihracatında yaşanan sorunların çözümü noktasında önemli gelişmeler yaşadığını ifade etti.

Yaş meyve ve sebzede en önemli pazar olan Rusya'nın, her yıl ihracat sezonu öncesi üretim standartları ve hijyen kontrolleri için Rosselhoznadzor'dan bir heyeti Türkiye'ye gönderdiğini anlatan Seyyar, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başlamasını gelecek adına umut verici bulduklarını dile getirdi.

Rosselhoznadzor heyetinin ziyaretini çok önemsediklerini belirten Seyyar, şöyle konuştu:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 2 yetkilinin de bulunduğu heyet, Ankara'daki temaslarının ardından Adana'da narenciye üretim alanları ve bir paketleme tesisi ile İzmir'de Zirai Karantina Müdürlüğü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü'ne ait gıda kontrol laboratuvarlarında incelemelerde bulundu. Manisa'nın Alaşehir ilçesinde bağ alanları ve paketleme tesisi ziyaretinin ardından bakanlıkta değerlendirme toplantısı yapacaklar. Rosselhoznadzor heyetinin narenciye ve üzüm üretim bölgelerine yaptığı ziyaret, bu ülkeye olan ihracatta sorunların aşılacağı sinyalini verdi."

Rusya'nın bu ürünlerde ihracata "evet" diyebilmesi için heyetin olumlu görüş bildirmesi gerektiğine işaret eden Seyyar, rapor aşamasında herhangi bir sorun yaşanmamasını umut ettiklerini dile getirdi.

Seyyar, sektör olarak 9 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılması beklenilen görüşmeden çıkacak sonuçları da ümitle beklediklerini belirtti.

İhracat verileri

TİM verilerine göre, yılın ilk yarısında Rusya’ya yapılan meyve sebze ürünleri ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre, yüzde 58 düşüşle 1,3 milyar dolara geriledi.

Rusya'nın en büyük alıcısı olduğu yaş üzüm ise yaşanan bu süreçte ihracat sezonunun kapanmış olması nedeniyle sorundan etkilenmedi. Türkiye, geçen sezon yaptığı 141 milyon dolarlık yaş üzüm ihracatının 97 milyon dolarlık kısmını Rusya'ya gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Rusya'ya bu sezon yaptığı narenciye ihracatı da geçen sezona göre yüzde 25 azalarak, 244 milyon dolar seviyesine geriledi.

AA