Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam iki ay üst üste sert hareketler gösterdi. Ancak ekonomistler, tarım dışı istihdamın Temmuz ayında 2016 yılının ortalamasına dönmesini bekliyor.

New York'ta Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley, "Eğer Temmuz rakamları göreceli olarak normal çıkarsa, yatırımcıların çıkaracağı sonuç, Temmuz ayı rakamlarının az ya da çok yeni trend olup olmayacğı olacak" dedi.

Stanlet Temmuz ayında tarım dışı istihdamın 170,000 artması bekleniyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre istihdamın 180,000 artması bekleniyor. İstihdam bu yılın ilk altı ayna ortalama 172,000 arttı.

İşgücü piyasası, diğer ekonomik verilerin ABD ekonomisinin hız kaybetmekte olduğunu ve büyümenin yükünü tek başına tüketicilerin üstlendiğini göstermesi ile birlikte, geçen yılki hızını bir miktar kaybetti. Yavaşlayan büyüme ve güçlü ancak ılımlı hale gelen istihdam artışları, bu yıl faiz artırımına gidip gitmemeyi değerlendiren Fed yetkililerinin karşı karşıya bulunduğu zorlukları işaret ediyor.

İstihdam Mayıs ayında 11,000 ile son altı yılın en yavaş artışını göstermiş, Haziran ayında ise 287,000 ile sekiz ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirmişti.

İşsizlik başvuruları baskı altında

İstihdam piyasasına ilişkin diğer göstergeler olumlu sinyaller gönderiyor. İşsizlik başvuruları 74 haftadır sürekli olarak 300 binin altında tutundu. Böylece işsizlik başvuruları 1973'ten bu yana en uzun seriyi yakaladı. Ekonomistlere göre işsizlik başvurularının geldiği seviye sağlıklı bir istihdam piyasasına işaret ediyor. ABD'de açık iş pozisyonları 15 yılın en yüksek seviyesinde seyrederken, her açık pozisyon başına 1.4 işsiz çalışan düşüyor.

İstihdam verisinde, Haziran'da işsgücüne katılımın artmasıyla yüzde 4.9 seviyesine yükselen işsizlik oranının, Temmuz'da yüzde 4.8'e düşmesi bekleniyor. İşsizlik Fed'in tam istihdam eşiğine ulaşırken, ekonomistler istihdam büyümesinin hızının daha da yavaşlamasını bekliyor.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, "Ekonomik genişleme yaşlanıyor. Tam istihdama ulaşıyoruz. İstihdam artışının hızı doğal olarak yavaşlayacak, ve bu dönüşümün başlarına tanıklık ediyoruz" dedi.

Ücretler

Ekonomik genişleme döneminde işsizlik düşerken dahi zayıf seyreden ücret büyümesi gizemini korumaya devam ediyor. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisine göre, ortalama saatlik kazançların Temmuz'da aylık yüzde 0.2, yıllık yüzde 2.6 artması bekleniyor. Temmuz'daki yıllık büyüme oranı Haziran ile birlikte 2016'nın en hızlı büyümesi olabilir.

Daralan bir işgücü piyasası işverenlerin, vasıflı ve tecrübeli elemanları elinde tutabilmek için ücretleri artırmasına neden olabilir. Ancak, New York'ta TD Securities ABD araştırma ve strateji yardımcı şefi Millan Mulraine'ye göre, bu süreç zaman alabilir.

Mulraine, "Ücretlerde süregelen baskılı görünüm devam edecek. Hala ikincil bir zayıflık yaşanabilir, bu durum özellikle de eksik istihdam ile ilgili olabilir. Bu muhtemelen ücretleri güçsüzleştiren güçlerden bir tanesi" dedi.

Mulraine, eksik istihdam ve manşet işsizlik arasındaki farkı inceliyor. Bu fark oldukça yavaş bir şekilde kapanıyor. İş bulamayan nüfusa karşılık, eksik istihdam verileri aynı zamanda yarı zamanlı çalışan ancak tam zamanlı çalışmak isteyecek olanlar ve iş aramayı bırakmış ancak iş bulsa çalışabilecek olanları da kapsıyor.