Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro bölgesi ekonomisine dair veriler, Brexit'ten terörizme kadar zorlukların ılımlı sürmekte olan toparlanmayı etkilemeyeceğini gösterirken, petrol fiyatlarındaki düşüş enflasyonda beklenen toparlanma üzerinde şüphe oluşturuyor. Büyüme fiyat baskısı oluşturacak derecede güçlü seyretmiyorken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi ekonomiye ilişkin görünümünü tekrar gözden geçirmek durumunda kalabilir.

AMB'nin benzeri görülmemiş teşviklerine rağmen enflasyon yüzde 2'nin altında seyrederken, 2018'e kadar bu seviyeye ulaşması beklenmiyor. AMB yetkilileri Ağustos ortasında yeni tahminlerini belirleyecek. Ancak, yetkililer 1.7 trilyon euro düzeyindeki parasal genişleme planını Eylül ayında düzenleme veya genişletme konusunda pek de aceleci değil. Ekonomistler Draghi'nin yıl sonuna kadar para politikasını genişletmek durumunda kalacağını düşünüyor.

Frankfurt'ta Natixis ekonomisti Johannes Gareis, "Euro bölgesi ekonomisi artık Brexit referandumunu ötelemişken, petrol fiyatlarından gelen olumsuz haberlerle enflasyon tekrar odak noktasına yerleşecek" dedi. Gareis, "Evet, AMB deflasyon korkularını dağıtmayı başardı. Ancak, tüm bu belirsizlik enflasyonun daha uzun süre düşük kalacağı anlamına geliyor. Draghi de bu durumu not almalı." dedi.

İngiltere'nin Brexit kararı, euro bölgesi bankalarının sağlamlığı ve Almanya'dan Fransa'ya gerçekleşen terör olayları geçtiğimiz haftalarda kamuoyunu meşgul etti. Draghi ve diğer politika yapıcılar işletmeler, tüketiciler ve yatırımcılara, bu şoklara gerekmesi durumunda cevap verileceği yönünde güven verirken, gelişmelerin etkilerini daha iyi tahlil etme yönünde zaman kazanmış oldu.

Anketler Brexit'in euro bölgesi ekonomisi üzerindeki etkisinin kısıtlı olacağını gösteriyor. Ekonomideki toparlanma ise yavaş ancak istikrarlı hızda sürüyor. Ekonomi güveni Temmuz'da iyileşirken, PMI ekonomik aktivitede hafif hızlanmaya işaret ediyor.

Almanya sanayi üretimi Haziran'da hızlanarak, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin Brexit oylamasının ardından ivme kazandığını gösterdi.

Ancak çok daha göz önünde bulunan bir endişe bulunuyor: Brent petrolün fiyatı 23 Haziran'daki referandumdan bu yana yüzde 13'ün üzerinde düştü.

Düşüş daha öncekiler kadar ciddi olmayabilir. Petrol fiyatları daha önce benzer zaman dilimlerinde yüzde 40'a yakın düşmüştü. Ancak, daha önce gerçekleşen emtia fiyatlarındaki düşüşlerin etkisi geçmek üzereyken, enflasyonda başlaması öngörülen toparlanma durabilir. AMB halihazırda tüketici fiyatlarının 4. çeyrekte yüzde 0.6'ya yükselmesini bekliyor. TÜFE geçtiğimiz ay yüzde 0.2 seviyesindeydi.