Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Cumhurbaşkanımız, Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolar olarak belirledi. 2015'te bu oran 35 milyar dolarlara kadar çıkmıştı. İnşallah önümüzdeki dönemde Rusya'nın ekonomisine bağlı olarak ticaret hacmimizin artacağını düşünüyoruz." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümet olarak dostların sayını artırıp, düşmanların sayısını azaltmak istediklerini söyledi.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimi ve liderliğiyle Rusya ile ilişkilerin 24 Kasım'dan önceki seviyelere çıkma noktasında hızla ilerlediğini belirten Tüfenkci, bunun daha da ileriye götürülmesi noktasında karşılıklı iradenin bulunduğunu ifade etti.

Tüfenkci, Rusya ile Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin her iki ülkenin ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağını vurgulayarak, gelişmelerin olumlu seyrettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçen hafta görüşme gerçekleştiğini anımsatan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız, Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolar olarak belirledi. 2015'te bu oran 35 milyar dolarlara kadar çıkmıştı. İnşallah önümüzdeki dönemde Rusya'nın ekonomisine bağlı olarak ticaret hacmimizin artacağını düşünüyoruz. Özellikle turizmdeki hareketlilikle beraber Rusya'ya yapacağımız sebze ve meyve ihracatıyla çiftçilerimizin, üreticilerimizin bu anlamda umutlu olduklarını ve bu umutlarının boşa çıkmayacağını şimdiden söyleyebiliriz."

Tüfenkci, Rusya'nın Türkiye'nin önemli ticari ortaklarından biri olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında ticaretin ilerleyen süreçte daha da artacağına inandığını söyledi.

"Enerji alanında da yatırım olanakları oluştu"

Rusya ile görüşmelerin turizm ve ihracatla sınırlı olmadığını belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Sadece bu saydığım alanlarda değil, Rusya ile enerji alanında da çok ciddi görüşmeler ve yatırım olanakları oluştu. Akkuyu Nükleer Santrali'nin yatırım teşviğinden yararlanacak olması, özellikle enerji alanındaki iş birliğinin daha ileri noktalara götürülmesi noktasında iki ülkenin de arzusu."

Tüfenkci, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.