Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların son dönemdeki kazançlarını değerlendirmeye başlamasıyla ve ekonomik büyüme ile şirket karlarına ilişkin görünümün incelenmesiyle düşük hacimli işlemlerde yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde 19 sektör arasında en iyi performans gösteren otomotiv sektörü hisse senetlerine Volkswagen yüzde 1.3 yükselerek öncülük etti. Petrol üretici ülkelerin fiyat istikrarı konusunda görüşmelere yeniden başlayacağına ilişkin beklentiyle petrolün varili 44 doların üzerinde işlem görmeye başlarken petrol şirketlerinin hisse senetleri Royal Dutch Shell Plc öncülüğünde yükseldi. Glencore Plc öncülüğünde emtia hisse sentleri geriledi.

Stoxx 600 Endeksi TSİ 12:45'te yüzde 0.1 yükselere 346.33 puandan işlem gördü. Gün içerisinde kazançlar yüzde 0.4'e ulaşmıştı. Almanya'da DAX Endeksi gün içerisinde yıl başından bu yana kazanca dönse de, daha sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi. Bugünkü işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 70 altında kaldı.

Londra'da CMC Markets piyasa analisti Michael Hewson, "İngiltere Merkez Bankası'nın de Avrupa Merkez Bankası'na katılarak faiz indirmesiyle, hisse senetleri, fazla değerli olduğunu düşünseniz de düşünmeseniz de, bir o kadar daha çekici hale gelecek" dedi. Hewson, "Sonuçta yatırımcılar getiri peşinde. Ben şirket karlarında bir artış emaresi görmedim. Global büyüme başlayınca kar büyümesi pozitif kalabilir ancak ben küresel büyümenin başladığına dair bir işaret göremiyorum" dedi.

Stoxx 600 şirketlerinin ortalama temettü getirisi yüzde 3.6'da ve özellikle Almanya gibi bir çok ülkenin tahvillerinin negatif getiriye sahip olduğu düşünüldüğünde, bu getiri bir çok ülke tahvilinin getirisine göre oldukça cazip konumda bulunuyor.

Yatırımcılar bölge ekonomisinin sağlığı hakkında fikir edinmek için ekonomik verileri de yakından takip ediyor. Yakın zamandaki veriler beklentileri karşıladı ya da aştı. Euro bölgesi GSYİH'si ikinci çeyrekte yüzde 0.3 ile beklentileri karşılarken, Almanya ekonomik büyümesi yüzde 0.4 artışla beklentiyi ikiye katladı.