Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı John Williams yazdığı makalede, parasal ve mali politika yapıcıların faaliyetlerini yeniden düşünmeleri çağrısında bulunarak, Amerikanın geleneksel politikada değişim gerektiren, yeni ekonomik normali tattığını söyledi. 

Williams'ın analizleri, ekonomiyi ne yavaşlatan ne de hızlandıran, nötr faizlerin tarihsel olarak durgun olduğunu ve bu şekilde kalacağı fikrinde merkezleniyor. Williams daha iyi ayak uydurmak için, devletlerin daha güçlü bir mali destek sunmaya hazırlanmalarını ve merkez bankalarının düşük enflasyon hedeflerini bir kenara koymaları gerektiğini söylüyor.

Williams, "Bir sonraki fırtınayı bekleyebilir ve sonucunun daha iyi olmasını umut edebiliriz ya da önlemimizi alır ve hazır durumda oluruz." dedi. Williams bu seneki FOMC toplantılarında oy kulanmazken, nötr faiz oranlarında en önemli uzmanlardan biri olarak sayılıyor.

Düşük enflasyon hedeflerinin düşük faiz oranları döneminde uygun olmadığını söyleyen, San Francisco Fed Başkanı, "Doğal faiz oranları ve enflasyon çok düşükken, merkez bankalarının ekonomik gerilemeye karşılık vermede, faiz oranlarını düşürebilmeleri için yeterli alan yok." dedi. Fed, Ocak 2012'de yüzde 2 enflasyon hedefi belirlemişti.

Williams, ya daha yüksek bir enflasyon hedefi koyulmasını ya da uygulamanın değiştirilmesini öneriyor. Seçenekler esnek fiyat seviyesi hedeflemesini içeriyor ya da nominal GSYİH seviyelerini hedef alıyor.

Williams daha önce politika yapıcıların düşük faiz oranlarıyla başa çıkmada alternatif yöntemler denemesini söylerken ve yüksek enflasyon hedefi fikrini öne çıkartırken, makalesi "geleceğe bakıyoruz" ve "enflasyon hedefinin kilit noktalarının gözden geçirilmesi gerekiyor" vurgusu yapıyor.