Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

Fed yetkilisi Dudley'in şahin açıklamalarının ardından; ABD hisse senetleri rekor seviyelerinden düştü, hazine tahvilleri geriledi ve dolar düşüşünü azalttı. Petrol, varil başına 46 dolara yakın işlem gördü.

Fed New York Başkanı William Dudley'in merkez bankasının faizleri gelecek ay artırabileceğini söylemesinin ardından S&P 500 Endeksi yıllık kazancını azaltırken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 1.2 kadarlık kaybını azalttı. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart büyümenin hızlandığını belirterek, bu yıl en az bir faiz artırımının uygun olduğunu söyledi. Gelişen piyasa para birimleri bir yılı aşkın sürenin en güçlü seviyesine yükseldi ve hisse senetleri kazançlarını dokuzuncu güne taşıdı. Pound, İngiltere enflasyonunun Temmuz ayında ekonomistlerin beklentilerinden daha fazla hızlanmasıyla yükseldi ve yen dolar başına 100 seviyesine güçlendi. Petrol, varil başına 46 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Dolar, dünyanın en büyük ekonomilerinden gelen cansız verilerin Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmada yavaş davranacağı beklentilerini yükseltmesiyle geçtiğimiz ay geri çekilmişti. Federal fon vadelilerine göre yatırımcılar yıl sonuna kadar sadece bir faiz artırımı bekliyor. Dudley ise bu gibi beklentilerin çok düşük olduğunu ve piyasanın faiz artırım ihtiyacına yönelik keyfinin yerinde olduğunu söyledi. Hazine tahvil faizlerinin düşük olmasıyla birlikte tahvil piyasasının biraz gergin olduğunu ifade etti.

Londra'da Toronto Dominion Bank Döviz stratejisti Avrupa birimi başı Ned Rumpeltin, "ABD verilerinde son birkaç haftadaki dengesizlik doların değerini azalttı." dedi ve "Bu haftaki Fed tutanakları 2016 faiz artırımını planlarında tutup tutmadıklarını göstermesi açısından önemli olacak." diye konuştu.

ABD konut imalatı Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde beş ayın en hızlısına ulaşarak, konut sektörünün ekonomiyi destekleyen bir alan olmaya devam ettiğini gösterdi. Tüketici fiyatları Temmuz ayında yüzde 0.2 tırmanarak bir ay önceye göre değişmedi. ABD fabrika üretimi, bir ay önceki yüzde 0.3'lük artışın ardından, Temmuz ayında yüzde 0.5 yükseldi.

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York'ta yüzde 0.7 düştü. Yen, dolar karşısında kısa bir süre 100 eşiğini kırmayı başardı.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, bu ayki kazancını yüzde 2'ye artırdı.

Pound, dün 1.2880 ile Haziran 1985'ten beri en düşük seviyesinde kapamasının ardından yüzde 1.2 yükselerek 1,3039 seviyesine geldi.

- Emtia

Petrol, gelecek ayki OPEC görüşmelerinin olası bir üretim dondurma kararıyla sonuçlanabileceği beklentisiyle, Nisan'dan beri en büyük üç günlük kazancının ardından, varil başına 46 doların üzerine yükseldi.

Altın, hisse senetlerindeki düşüşün güvenli liman talebini yükseltmesiyle rallisini ikinci güne taşıdı.

- Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, değerlemelerinin 2002'den beri en yüksek seviyeye tırmanmasının ardından, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.5 düştü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 yükselerek, Temmuz 2015'ten beri en yüksek seviyesine geldi. Gelişen ülke hisse senetleri Ocak seviyesinden yüzde 33 artarak, değerlemeleri 15 ayın en yüksek seviyesine getirdi.

Stoxx Europe 600 yüzde 0.8 düştü. Güçlü euro ihracatı daha az rekabetçi hale getirerek hisse senetlerini olumsuz etkiliyor.

(23:15'te güncellendi)