Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin 'BBB-' kredi notunu teyit etti ve "durağan" görünümünü "negatif"e çekti.

Fitch değerlendirmesinde, Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminin politik dengeye olan riskleri yükselttiğini belirtti. Otoritelerin darbeye temizlik yaparak cevap verdiğini ve şimdiye kadar şüpheli 70,000 kişinin kamu sektöründen uzaklaştırıldığını hatırlattı. Temizliğin boyutunun ise güç ve devamlılıkta belirsizlik oluşturduğunu belirtti. Darbenin arkasındakilerden gelecek potansiyel aksamaların olasılığıyla, güçler ayrılığının net olmadığını söyledi. Darbe karşıtı büyük sayıdaki halk desteğinin ve politik partilerdeki birliğin oluşan çatlakları azaltabileceğini ifade etti.

Darbe dışındaki diğer güvenlik koşullarının kötüleştiğine dikkat çeken Fitch, İstanbul ve Ankara'daki terör saldırılarının çok sayıda ölümlere yol açtığının altını çizdi. Yüksek rütbeli subayların görevden alınmasının güvenlik konusunda zorluklar çıkartabileceğinin de fikirleri arasında olduğunu söyledi.

Fitch, saldırıların GSYİH'nin yüzde 3'ünü ve dış gelirin yüzde 13'ünü oluşturan turizm sektörüne önemli etkilerinin olduğunu vurguladı. Ülkeye giren turistlerden gelen gelirlerin yüzde 41 azaldığına dikkat çekerek, Rusya ile yapılacak diplomatik yeniden yakınlaşmanın sektöre biraz destek sağlayacağını ancak güvenlik konusunda önemli gelişmeler olmaksızın, geniş çapta bir iyileşmenin mümkün olmadığını belirtti.

Fitch, politik belirsizliğin ekonomik performansa etkisinin olmasını beklediğini ve ekonomi politikasına risk teşkil ettiğini söyledi. Büyümenin düşük yatırım sebebiyle gerilemesinin beklendiğini söyledi. Merkez bankası ve özel bankaların faiz oranlarında yenilenen politik baskılarla karşılaştığını söyledi. Fitch, darbe girişimine cevap olarak mali tutumun değişmesini beklemiyor.

Fitch Türkiye'nin cari açığının 2016 GSYİH'nın yüzde 4.3 olacağını, 2018 yılı için ise yüzde 6'sı olacağını öngördü. Kuruluş, darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da açıklama yaparak Türkiye'nin kredi notunun darbe girişimi sonrası ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı olacağını belirtmişti.

Fitch'in not açıklamasının ardından Dolar/TL yüzde 0.15 artışla 2.9317 seviyesine yükseldi.