Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

Dolar, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'den gelen şahin tonlu yorumların Fed'in bu yıl faiz artırımına gidebileceği beklentilerini güçlendirmesinin etkisiyle güç kazanırken, gelişen piyasa hisse senetleri ve emtia grubu geri çekildi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fischer'in Pazar günü yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin halihazırda merkez bankasının hedeflerini yakalamaya yakın olduğunu ve büyümenin hız kazandığını söylemesinin ardından bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri düşüşünü ikinci güne taşırken, petrol varil başına 47 doların altına geriledi ve gümüş değerli metallerdeki kayıplara öncülük etti. Ülke tahvilleri sıçrama yaptı.

Küresel piyasalar, Fed'in Temmuz ayındaki son toplantısının tutanaklarının daha güvercin bir tonu işaret etmesine rağmen, Fed yetkililerinin gelecek ay faiz artırımına gidilebileceğini işaret eden birçok yorumu ile karşı karşıya kaldı. Dikkatler, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü küresel merkez bankacıların bir toplantı için bir araya gelecekleri Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı konuşmaya çevrildi.

Londra'da Citigroup Inc. Döviz stratejisti Josh O'Byrne, "Son bir haftalık dönemde oldukça geniş bir mesaj yelpazesi ile karşı karşıya kaldık," dedi ve Yellen'ın Fischer'i desteklemesi durumunda, doların tutunacağını belirtti. O'Byrne, "Yellen'ın biraz daha güvercin olacağı yolunda bir görüş birldiği olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Janet Yellen'ın Cuma günü yapacağı konuşma, kısa vadede piyasa hareketleri üzerinde en fazla etki gösterecek faktör olacak, özellikle Stanley Fischer'in göreceli şahin tonuna benzer bir konuşma yaparsa," dedi ve "Bir hafta boyunca doları yukarı yönde etkileyen konuşmalar, ABD finans hisseleri için iyi olacak, zira bu hisseler faiz artırımından fayda görecek ve bu olumlu hava küresel anlamda finans hisselerine yayılacak" şeklinde görüş bildirdi.

Para birimleri

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son iki haftanın her birinde zemin kaybettikten sonra, New York saati ile 16:00 itibariyle yüzde 0.2 yükseldi. Vadeli kontrat traderları Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitmesine yüzde 26 ihtimal verirken, bir hafta önce söz konusu oran yüzde 18 seviyesindeydi.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 100.30 seviyesinden işlem gördü. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Sankei gazetesi ile gerçekleştirdiği mülakatta BOJ'un Japonya ekonomi ve maliyesine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yaptığını ve gelecek ay gerçekleştirilecek politika toplantısında daha fazla genişlemeci önlem alınabileceğini belirtti.

MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi'ndeki para birimlerinin çoğu düştü. Rus Rublesi, Güney Kore Wonu ve Şili Pesosu yüzde 0.7'nin üzerinde değer kaybederek düşüşlere öncülük etti. 

Türk Lirası yüzde 0.5 değer kaybetti. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating, başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu değiştirmezken görünümü durağandan negatife indirdi.

Emtia

Petrol, Irak'ın ihracatı artırma arayışları, küresel stok fazlalığı ve Nijeryalı militanların çatışmalara son verme çağrısında bulunmasının ardından düştü. Eylül vadeli Batı Teksas petrolü yüzde 3 düşerek varil başına 47.07 seviyesine geldi.

2016 yılında yüzde 37 yükselen gümüş yüzde 3 düşerek yedi haftanın dip seviyesine geriledi. Altın ise, dolardaki yükselişin etkisiyle kayıplarını ikinci güne taşıdı.

Değerli metaller değer kaybederken alüminyum kayıplarını üçüncü güne taşıdı. Nikelin kayıpları yüzde 1.8'i buldu.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 düştü. Stoxx 600 Endeksi ise enerji hisselerindeki düşüşün öncülüğünde yüzde 0.9 kadar olan kazancını sildikten sonra hafif değişti. 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 düştü. Brezilya'nın Ibovespa endeksi dünyanın en büyük düşüş kaydeden endeksleri arasındaydı. 

(23:10'da güncellendi)