Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'deki yatırımların önünün açılması ve yeni yatırımlar noktasında faiz indiriminin son derece önemli olduğunu belirterek, "Yeni yatırımın önündeki en büyük engel yüksek faiz ve kredinin vadesinin az olmasıdır." dedi.

Büyükekşi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye indiren kararını değerlendirerek, bunun beklenen bir adım olduğunu söyledi.

Şu anda Avrupa ve Amerika'da eksi faiz ile 15 trilyon doların dolaştığını belirten Büyükekşi, "Dünyada eksi faiz ile dönen 15 trilyon dolar büyüklüğünde bir para varken, Türkiye'nin yüksek faiz vermesi düşünülemez." diye konuştu.

Büyükekşi, bu süreçte Türkiye'ye portföy yatırımları anlamında para girişinin devam ettiğini de vurgulayarak, "Türkiye'deki yatırımların önünün açılması ve yeni yatırımların olması için faiz indirimi son derece önemli. Yeni yatırımın önündeki en büyük engel yüksek faiz ve kredinin vadesinin az olmasıdır. Dolayısıyla hem kredi maliyeti düşmeli hem de vadesi uzamalı ki yatırımlar konusunda daha fazla yol alınsın." ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda hayata geçecek düzenlemeyle kişiye özel yatırım teşvikinin de hayata geçeceğini kaydeden Büyükekşi, söz konusu uygulamanın dünyada başka hiçbir ülkede olmadığına dikkati çekti.

Büyükekşi, düzenleme kapsamında Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğine işaret ederek, "Örnek vermek gerekirse Jaguar firmasının Türkiye'de yatırım yapması için yoğun görüşmeler oldu. Maalesef bu firmanın özel isteklerini bizdeki teşvik kanunu karşılamadı ve yatırım başka ülkeye gitti." değerlendirmesinde bulundu.

- "Merkez Bankası beklentilere cevap verdi"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak da Merkez Bankasının kararının sürpriz olmadığını belirterek, bankanın piyasanın beklentilerine cevap verdiğini söyledi.

Ancak alınan karardan daha önemlisinin kararın piyasadaki yansıması olduğunu anlatan Olpak, "Merkez Bankasının faiz indirimi dış piyasaya mesaj anlamında çok önemli. Bankanın, sürece duyarsız kalmadığını gösteriyor." dedi.

Olpak, bundan sonra atılacak adımların da büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Üst bandı indirmek önemli ama bu bankacılık sisteminde ne kadar rahatlamaya karşılık geliyor ve bankalar bunu kendi imkanları çerçevesinde marjlarından fedakarlık sağlayarak piyasaya ne kadar yansıtıyorlar, bence önemli kısmı bu." şeklinde konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise yazılı açıklamasında, iç talebin artması ve diğer alınan kararlar doğrultusunda söz konusu faiz indiriminin büyümeye pozitif etkisi olacağını ifade etti.

AA