Bloomberght
Bloomberg HT Haberler AB Apple'a 13 milyar euro vergi borcu çıkardı

AB Apple'a 13 milyar euro vergi borcu çıkardı

Avrupa Birliği Komisyonu, Apple'dan geriye dönük 13 milyar euroluk vergiyi faiziyle birlikte İrlanda'ya geri ödemesini talep etti

Giriş: 30 Ağustos 2016, Salı 14:56
Güncelleme: 31 Ağustos 2016, Çarşamba 05:36

Avrupa Birliği (AB), dünyanın en değerli şirketi Apple'a İrlanda'daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar euro geriye dönük vergi borcu çıkardı.

AB Komisyonu, Apple'ın İrlanda'da kurduğu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin 3 yıl süren soruşturmasını tamamladı. AB Komisyonu, Apple’dan geriye dönük 13 milyar euroluk vergiyi faiziyle birlikte İrlanda'ya geri ödemesini talep etti.

Konuyla ilgili Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, "AB Komisyonu bugün Apple’ın İrlanda’da faydalandığı vergi uygulamalarının yasa dışı olduğu kararını verdi. Apple’a İrlanda’da yirmi yıldan fazladır uygulanan vergi avantajı şirketin yükünü hafifletti ama bu düşük vergilerden faydalanma yasa dışı bulundu. Apple,13 milyar euroyu faiziyle birlikte geri ödemeli." dedi.

Vestager, AB üyesi ülkelerin vergilerle şirketlere menfaat sağlayamayacağına dikkati çekerek, "AB kamu destekleme kuralları AB piyasalarındaki her şirkete uygulanır. Kamu destek kuralları vergilendirmede de şirketlerin eşit rekabetini sağlar." diye konuştu.

Apple'ın, İrlanda’da Apple Sales International ve Apple Operations Europe şirketlerini kurduğunu anlatan Vestager, şunları söyledi:

"Bu şirketler, ABD’deki Apple’a bağlı. Alınamayan vergilerin hemen hepsi Apple Sales International hakkında. Bu şirket, Apple’ın ürünlerini Amerika dışında satma ve üretme hakkına sahip. Bu hak karşılığında da gelir elde ediyor. Bu şirket, uygulamada Apple ürünlerini üreticiden alıyor, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan’da satıyor. Bir Iphone’u Berlin’de, Roma’da ya da başka yerde alırsanız cihazı Apple Sales International’dan temin etmiş bulunuyorsunuz. Satışlardaki tüm karlar ise İrlanda’da kaydediliyor.

İrlanda’da Apple’ın bir şirket merkezi görünüyor ama bu kağıt üzerinde, hiçbir çalışanı, gerçek aktivitesi yok. Appleİrlanda şubesi normal vergi ödüyor. Şirket merkezi ise hiçbir yerde vergilendirilmedi. Karların sadece küçük bir kısmıApple İrlanda şubesine bırakıldı, karın çoğu ise şirket merkezine aktarıldı. Böylelikle Apple Sales International karlarından çok daha düşük vergi ödemiştir."

Vestager, Apple Sales International'ın 2011 yılında 16 milyar euro kar elde ettiğini hatırlatarak, "Bu karın 50 milyon eurodan daha azı İrlanda şubesine verildi. Gerisi şirket merkezine aktarıldı dolayısıyla vergilendirilmedi. Apple, bu perspektifte her milyon euro karda 500 euro vergi ödedi. Bu vergi oranı 2014’de yüzde 0,005’e kadar düştü. Bu dönemde, Apple milyon euroluk karda ise 50 euro vergi verdi." ifadelerini kullandı.

Apple’ın İrlanda’da kurduğu şirket merkezinin Avrupa’dan, Afrika’dan, Ortadoğu’dan ve Hindistan’dan elde edilen tüm karları topladığını hatırlatan Vestager, "Benzeri bir işlemi Apple Operations Europe da bilgisayarlarda yaptı. Karlar, yapay olarak şirket merkezine iletildi ve vergilendirilmemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu uygulamaların AB kamu destek kurallarına göre yasa dışı olduğuna işaret eden Vestager, "Adil rekabetin sağlanması için Apple’dan 2003’ten 2014‘e kadarki dönem için 13 milyar euronun ve faizinin geri alınması lazım. İrlandalı yetkililer net rakamı hesaplamalı ve ödeme modelini belirlemeli." dedi.

Apple'ın ödemediği vergilerin tamamının İrlanda'da olmadığını belirten Vestager, "Apple Sales International İrlanda’da ama başka bölgelerde de faaliyet gösteriyor. Başka ülkeler durumu inceleyebilir. Biz verilerimizi onlarla paylaşırız. Eğer diğer ülkeler de bu satışları belirlerse, Apple’dan geriye dönük vergi talep edebilir. Bu da irlanda’ya ödenecek vergiyi düşürebilir. Hedefimiz, tüm şirketlerin vergilerini karlarını sağladıkları yerde ödemeleri." diye konuştu.

Öte yandan, Apple şirketinin ve İrlanda Hükümetinin, AB Komisyonu kararlarına hukuki itiraz hakkı bulunuyor.

AA