Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye şirketlerinin kredi görünümüne ilişkin yayınladığı raporda, "Türk şirketleri zorlu piyasa koşulları ve Döviz riskiyle karşı karşıya" ifadeleri yer aldı.

Raporda, "Fitch Ratings, 2016'da Türkiye şirketlerinin hafifçe zayıf ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek ekonomik belirsizlik ile karşı karşıya olduğunu düşünmektedir. Bu etkenler şirketlerin yakın vadeli finansal esnekliğine ilişkin riskleri oluşturmaktadır" denildi.

Fitch'e göre, Türk şirketleri halihazırda muhafazakar borçluluk profilinden fayda sağlıyor olsalar da, bu yıl ve 2017'de zayıflayan ekonomik koşullar, mevcut sağlıklı kredi notu alanını zayıflatabilir.

Fitch analistleri, "Türkiye şirketlerinin kredi liradaki hızlı değer kaybına karşı korunmasız kalmaya devam ediyor. TL 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminden sonra değer kaybının büyük kısmını geri almış olsa da, Türkiye para birimi 2015'te yüzde 20, Haziran 2016 itibariyleyse yüzde 7 değer kabetti. Hedge yapmayan, TL operasyonu olan ancak dolar cinsi borçlanan borç ihraçcıları için operasyonel borçlanmalardan daha yüksek fonlama anlamına gelecek." değerlendirmesinde bulundu.