Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:20'de güncellendi)

Emtia grubu, verilerin dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'de imalat sektörünün toparlanmakta olduğunu işaret etmesinin ardından, bir haftayı aşkın bir süredir ilk kez yükselirken, hisse senetleri değer kazandı ve Avustralya doları güçlendi.

Bloomberg Emtia Endeksi, kurşun, kalay ve çinkonun, Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) beklenmedik bir şekilde yükselmesi ile bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyelerini görmesinin ardından, üç haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Ham petrol, Çarşamba günü son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, Suudi Arabistan'ın petrol fazlasını daha da artırmayacağını kaydetmesi ile birlikte, varil başına 45 dolar civarına yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi erken saatlerdeki kayıplarını geri alırken, Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları yükseldi. Avustralya doları iki haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve Japon yeni altı günlük düşüş serisini sonlandırdı.

Çin'de ekonomik yavaşlamanın ortadan kalkmakta olduğuna ilişkin işaretler, petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve Fed'in bu yıl fai artırımına gidebileceğine ilişkin beklentiler ile birlikte, riskli varlıklara olan talebi güçlendirebilir. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi, Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin işgücü piyasasında istikrarlı toparlanmayı işaret etmesinin ardından, faiz artırımın beklenenden daha önce yapılabileceğini işaret edebilir.

Hong Kong'da Baring Asset management (Asia) Ltd. çoklu varlık strateji müdürü Khiem Do, "Çin verisi herkes için hoş bir sürprizdi, zira birçok kişi PMI trendinde son birkaç aydaki yavaşlamanın farkındaydı," dedi ve "Şimdi artık izlememiz gereken şey, Fed'in birkaç hafta sonra yapacağı olası faiz artırımı" şeklinde görüş bildirdi.

Bugün ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere'de imalat sanayi göstergeleri açıklanacak ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bugünkü konuşmasında ABD para politikasına değinebilir. Fransa'da, Maliye Bakanı Michel Sapin, 2017 bütçesi konusunda görüşlerini açıklayacak.

Bloomberg Emtia Endeksi, kauçuğun Tokyo'da yüzde 2.6 yükselmesi ile birlikte, Londra saati ile 08:11'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.

(11:20'de güncellendi)