Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelir testi başvuruları bugün başlıyor

Gelir testi başvuruları bugün başlıyor

  • Daha önce gelir testine gitmediği için genel sağlık sigortası borcu olanlar, sağlanan ikinci bir imkanla bugünden itibaren gelir testine başvurabilecek

Giriş: 01 Eylül 2016, Perşembe 08:57
Güncelleme: 01 Eylül 2016, Perşembe 08:57

Daha önce gelir testine gitmediği için genel sağlık sigortası (GSS) borcu olanlar, sağlanan ikinci bir imkanla yarından itibaren gelir testine başvurabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları başta olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandıran "6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun"un bir süre önce yasalaştığı anımsatıldı.

Kanunla bu yılın haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarının ve bunların gecikme cezalarının yanı sıra GSS borçlarının da yapılandırılmasına imkan verildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Daha önce gelir testine gitmediği için yüksek borçlarla karşılaşanlara yeni bir hak verilecek. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar yarından itibaren gelir testine başvurabilecekler. Başvuru yapanlar, gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da GSS de gelir testi en önemli kalem olduğunun altını çizerek, gelir testi yaptırmayan kişilerin sosyal güvenlik sistemi tarafından bir statünün içerisine konulduğunu ve orada da borçlandırıldığını vurguladı.

Yapılandırma ile bir fırsat kapısının aralandığını belirten Soylu, "Bunların sadece ana paralarının 12 ay eşit taksitle ödenmesinin imkanını açıyoruz. Birinci taksiti ödediğinden itibaren her türlü sağlık hizmetinden faydalanabilecekler. Bu konuda gelir testi için 1 Eylül'den itibaren bunlara tam 4 ay bir fırsat veriyoruz ve bu 4 aylık fırsatın sonucunda gelir testi yaptırabilme imkanı ve 5'inci ayda da tekrar bu gelir testi ile beraber müracaat edebilme imkanını sağlıyoruz. Bu 4 ay içerisinde hem gelir testi yapıp hem müracaat edebilme imkanı da var. Ödemesi 5'inci ayın sonundan itibaren başlıyor." ifadelerini kullandı.

GELİR TESTİ BAŞVURULARINDA BULUNANLAR SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANABİLECEK

Başvuruda bulunanlar, gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları da yeniden yapılandırılıyor.

Söz konusu yeniden yapılandırma Haziran 2016 ve daha önceki dönemlere ait olan SSK borçlarını ve bunların gecikme cezalarını kapsıyor. Bunun yanı sıra gecikme cezaları af kapsamına giriyor ve bunun yerine Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre hesaplanacak olan enflasyon farkı ile borç aslına eklenerek tahsil edilecek.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

Başvurmak isteyen kişiler yerleşim yerindeki (ikametgahlarının bulunduğu) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi başvurusunda bulunabilecekler.

SGK BORÇLARINA 36 AY VADE İMKANI

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında SGK'ya borcu olanlar borcunun tamamını peşin öderse, ana paraya eklenen enflasyon farkının yarısı kadarı alınmayacak.

Öte yandan iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecek. Ödemeler 6 taksit yani 12 ay, 9 taksit yani 18 ay, 12 taksit yani 24 ay, 18 taksit yani 36 ay vadeli şekilde ödenebilecek.

GSS İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ 2 OCAK 2017

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsıyor. 2016 Haziran ve önceki dönemlerine ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını ödeyecek. Bu ödeme sistemi de vade farkı uygulamaksızın peşin ya da 12 aya taksit şeklinde gerçekleştirilecek.

2 Ocak 2017 gelir testi yaptırmamış olanlar için müracaatlarda son tarih olarak belirlendi. Belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primleri ödenme imkanına kavuşmuş olunacak.

Borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayan GSS sahipleri de bu şekilde ilk taksit ödemelerini yaptıklarında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal da yaptığı açıklamada; 'Gelir testini yaptırın. Devlet olarak biz sizin bütün sağlık harcamalarınızı karşılıyoruz. Müracat yapılmayınca daha yüksek bir gelir aldığını düşünerek primi yüksek sayıyoruz.' ifadelerinde bulunmuştu.

BORÇLU İŞVERENE DE KOLAYLIK

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında borcu olan, borcunu yeniden yapılandıran, borcu yoktur yazısı alan işveren ve esnaf da bu borçlarından dolayı icra takibinden ve haciz işlemlerinden kurtulacak. Ayrıca işveren ve esnaflar da teşviklerden yararlanabilecek.

Bunun yanı sıra daha öncesinde tecil edilen, yapılandırılan ve taksitlendirilen borçların kalan taksit kısımları da talep halinde yeniden yapılandırılacak. Ayrıca kapanan işyerlerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 TL'yi aşmayan borçları silinecek. Ayrıca yine bu borçlara bağlı ceza tutarı da 100 TL'yı aşmayanlar silinecek.

HANGİ DURUMLAR YAPILANDIRMAYI KAYBETMENİZE NEDEN OLUR?

Kanunda yapılandırmayı kaybetmenize neden olacak durum çok açık. SGK borcu olanlar eğer yapılandırma taksitlerinden ilk 2'sini süresi içinde ödemezse, taksitlendirme süresi kapsamında cari ay prim borçları bir takvim yılında 2'den fazla ödenmez ya da eksik ödenirse yapılandırma sona erer.

HANGİ ALACAKLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİRİYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre;

- Sigorta primi,

- Emeklilik keseneği,

- İşsizlik sigortası primi,

- Sosyal güvenlik destek primi,

- Ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi,

- Topluluk sigortası primi,

- SGK tarafından takip edilen damga vergisi,

- Özel işlem vergisi,

- Eğitime katkı payı,

- Genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra, kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla, bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak.

HABERTÜRK