Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Diyarbakır’a, Singapur kalkınma modeli

Diyarbakır'a Singapur kalkınma modeli

Güneydoğu ve Doğu'da terör bataklığını kurutmak için ekonomik kalkınma düğmesine basılıyor

Giriş: 04 Eylül 2016, Pazar 08:58
Güncelleme: 04 Eylül 2016, Pazar 08:59

Başbakan Binali Yıldırım, “Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı” kapsamında incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır’a gitmeden önce Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte Singapur devlet şirketi Surbana Jurong Smec’den gelen konukları kabul etti.

Konuk heyet, Başbakan’a 1994 ekonomik krizi sırasında Singapur’dan Çin’e ihraç edilen “Endüstri Şehri” modelini sundu.

Son 2 yıldır bu modeli Türkiye’ye getirmek için çalışmalar yürüten Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, fizibilite çalışmasını tamamlamıştı.

Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları (PODEM) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Aksoy’un 13 Nisan 2016 günü Diyarbakır’da iş çevresine yaptığı sunumu izlemiştim.

Projenin esin kaynağı, Çin-Singapur ortaklığında kurulan “Suzhou Endüstri Parkı” yatırımıydı.

Yılda 300 milyar dolara ulaşan gelir üreten model, 51 ülkeye ihraç edildi. Doğal kaynakları zengin olmayan Asya ülkelerinde “teknokentler” kurularak yüksek teknoloji yatırımları çekiliyor. Aksoy, zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine yakınlığı nedeniyle Diyarbakır’ın petrokimya sektörü için bölgesel cazibe merkezi olacağını savunuyor.

ORTADOĞU HALKLARINA ZENGİNLİK VAAT EDİYOR

Çin, Japonya ve Güney Kore’de en büyük 50 kadar şirketle yaptığı yatırımcı görüşmelerinden “olumlu” geri dönüşler alan Aksoy, bundan 5 ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a projeyi sunmuştu.

O günden bugüne Başbakan’ın ifadesiyle “Türkiye’nin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmeyince” devlet tarafının harekete geçmesi sarktı.

Aksoy, Singapur’da modeli geliştiren uzmanlarla Başbakan’a sunum yaparken, “Ortadoğu’nun enerji kaynakları bölge halkına dert değil, zenginlik getirmeli. Irak’ta Musul’a, Suriye’de Halep’e, İsrail’de Filistin’e de aynı projeyi ihraç edebiliriz” diyor.

Yıldırım’ın geçen haziran ayındaki, “Doğu ve Güneydoğu’ya önümüzdeki 5 yılda 35 milyar dolar yatırım yaparak 4 ili cazibe merkezi yapacağız” açıklaması, Singapur modelinin yapı taşı olmaya hazır.

Önceki gün Singapur heyetiyle yapılan görüşmede Yıldırım’ın, “Bir değil, 4 kente yapın” önerisi getirmesi, çalışmalara hız verdi.

Bayrama kalmadan başlama tuşuna basılması görüşüldü.

Aksoy’un konuya ilgisi, İsrail, Alman (Shell-Turcas) ve Azerbaycan (Socar) şirketleriyle enerji alanında kurduğu ortaklıklar ve işbirliklerinden geliyor.

ÇİN İPEK YOLU TÜRKİYE’DEN GEÇECEK

Bu arada bir başka önemli gelişme oldu: Çin ile Türkiye arasında karayolu nakliye anlaşması imzalandı. Çin’in dünya pazarlarına erişmek için geliştirdiği ve 65 ülkeyi içine alan 21 trilyon dolarlık Yeni İpek Yolu projesinin Batı’ya açılan kapısı Türkiye olacak. Türkiye’de kurulması planlanan “Endüstri Şehri”nin ilk yatırımcılarının, Çin’deki ihracatçı şirketler olması sürpriz olmaz.

KOLOMBİYA BAŞARDI

Başbakan’ın bugünkü ziyaretinden bir hafta önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyen, avukat, işadamlarının da aralarında bulunduğu 61 kişinin, ortak bir bildiri yayınlayarak PKK’ya “şiddet yöntemlerinden vazgeçmesi ve eylemlerine son vermesi” çağrısında bulunması, bu geziyi daha da anlamlı kılıyor. Diyarbakır’da PODEM’in Kolombiya ve Güney Afrika’dan davet ettiği konuşmacılarla düzenlediği “Toplumsal Barış İçin İş Dünyası” çalıştayında, çatışmaların bitmesiyle sermaye çevrelerinin etkisini tartışmıştık. Orada Kolombiya Entegrasyon Ajansı Koordinatörü Sergio Triana; “Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 70 yıllık çatışma süresince, nüfusun yüzde 15’ini oluşturan 8 milyon kişi yaşamını yitirdi. Devlet FARC ile uzlaşmaya oturduğunda, ilk olarak uyuşturucuyla mücadelede işbirliği yaptı. 32 bin kişi silah bıraktı. Son 12 yılda yabancı sermaye girişi yüzde 300 arttı” demişti. Kesin barışta anlaşan Kolombiya’daki mutlu sonu biz niye başaramayalım...

HT