Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülke Borsaları Fed beklentisiyle yükselirken Avrupa'da borsalar Nisan'dan beri en yüksek seviyeye yakın seyretti.

ABD'de dün ISM hizmet endeksinin 6 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından vadeli kontratlarda Fed'in bu ay faiz artırma ihtimali %24 olarak fiyatlanıyor. Öte yandan San Francisco Fed Başkanı Williams, “Ekonomi iyi durumda, faiz artışı için Eylül ayı da her toplantı gibi canlı" açıklamasını yaptı.

BORSALAR

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 4. günde de yükselerek %0.4 arttı. MSCI Tüm Dünya Endeksi 5. günde de yükseldi ve Ağustos 2015'ten beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Avrupa'da Stoxx Europe 600 endeksi %0.1 yükseldi. Total SA ve Royal Dutch Shell hisseleri %0.8'er oranda yükselerek enerji üreticilerindeki artışa öncülük etti.

Filipinler borsası 3. günde de geriledi. Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ABD Başkanı Obama ile ilgili sözlerinin ardından görüşmelerinin iptal edilmesiyle ülke borsası bu hafta %2.4 düşüş kaydetti.

PARA BİRİMLERİ

Yen son 2 günde %2'den fazla yükselmesinin ardından %0.5 arttı. Güney Kore wonu %1.3 artışla gelişen piyasa paralarında en büyük artışı kaydetti. Tayvan doları bu hafta %1.5 yükseldi. Bu, 2009'dan beri en büyük 3 günlük yükseliş oldu.

İsveç kronu euro karşısında %0.3 yükselerek 9.5038 oldu. Pound ise dolar karşısında 6 günde ilk kez geriledi.

EMTİA

Ham petrol fiyatları İran'ın fiyatları istikrarlı hale getirmek için Suudi Arabistan ve Rusya'yı destekleyeceğine dair spekülasyonla dalgalandı. Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 45.70 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde %1.3 yükselmişti.

Altın ise Haziran'dan beri en büyük günlük artış sonrasında ufak değişim kaydetti. Spot altının onsu 1.349.15 dolar olurken gümüş ise %0.5 geriledi.

Piyasalarda yarın Avrupa Merkez Bankası'nın kararı takip edilecek. Londra'daki Blackfriars Asset Management'tan Tony Hann piyasadaki likiditenin bir yer aradığını belirterek "Çin'e dair endişelerin de azalmasıyla gelişen piyasalar - özellikle Asya, giriş için iyi görünüyor" yorumunu yaptı.

(Güncellendi)