Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Finans Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen "Yatırım Bankacılığı ve Sermaye Piyasaları" panelinde konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Vekili Hayrettin Demircan Hazine Müsteşarlığı olarak sukuk piyasasına biraz geç giriş yaptıklarını belirterek, aslında işlem hacmine bakıldığında açılış için tatmin edici rakamlar elde ettiklerini kaydetti.

Gelecek için büyük bir potansiyelin bulunduğunu vurgulayan Demircan, şunları dile getirdi:

"Sukuk ihracı yoluyla daha önce ulaşamadığımız müşteri kitlesine ulaşmış, piyasada derinlik elde etmiş olduk ve ileride sukuk ihracı yapmak isteyen özel sektör firmaları için bir kriter ortaya koymuş olduk. Hazinenin yaptığı sukuk ihraçları sayesinde kendi önlerini görebilme, kendi ihraçlarını yaparken bir kriter kullanabilme imkanı doğdu. Yeni sukuk türlerinin de ihraç edilebilmesi için çalışmalarımız var bu da sektöre yol açıcı çalışma olabilecek.

Projelerin finansmanı anlamında sukuk bir yöntem olarak kullanabilecek. Bugüne kadar yaptığımız ihraçlar sonucunda özel sektörün de bu alanda daha üretken bir şekilde kaynak temini amacıyla kullanabileceği bir araç olarak gündeme gelecek diye düşünüyorum. Ülkemizin potansiyeli açısından sukukların kaynak teminde yerini koruyacağını ve oransal olarak daha fazla miktarda bir sukuk ihracı yapılabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle proje finansmanı anlamında Türkiye'de Varlık Fonu ile alakalı çalışma yasalaştı. Belki bundan sonraki süreçte fon kaynak temini açısından da kullanılabilecek bir enstrüman olarak düşünülüyor ama şu anda bunlar konsept aşamasında."

AA