Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(güncellendi)

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, "Fed üyelerinin çoğu bu yıl bir faiz artışının uygun olacağını öngörüyor. Ben de iş gücü piyasasındaki mevcut iyileşmenin korunması ve ekonomiyi raydan çıkaracak büyük bir risk gelişmemesi halinde bunu görmeyi bekliyorum" dedi.

Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faizleri sabit tutma kararını takiben basın toplantısı düzenledi.

FOMC üyelerinin faiz artış zeminin güçlenmesine rağmen daha fazla veri için beklemeyi tercih ettiğini belirten Yellen, bu kararın Amerikan ekonomisine yönelik güven eksikliği şeklinde algılanmaması gerektiğini vurguladı.

Yellen, "Fed'in ülke ekonomisinin kaydettiği ilerlemeden ve iş gücü piyasasının güçlü performansından memnuniyet duyduğunu" ifade ederken, "Ekonomik büyümedeki toparlanma ve iş gücü piyasasında süregelen iyileşme politika faizini artırma zeminini güçlendirdi. Ayrıca, FOMC ekonomik görünüme ilişkin risklerin aşağı yukarı dengelendiğine karar verdi." diye konuştu.

- "Bir faiz artışı bekliyorum"

Kademeli ve temkinli parasal sıkılaşmanın potansiyel şoklara karşılık verilmesine yardımcı olacağını savunan Yellen, FOMC üyelerinin faiz beklentilerinin bu görüşle uyum gösterdiğini belirtti.

Yellen'in basın toplantısından önce yayınlanan ekonomik projeksiyonlar, FOMC üyelerinin bu yıl bir, gelecek yıl ise iki kez faiz artırılmasını öngördüğünü ortaya koymuştu.

Yellen, bu beklentileri anımsatarak, "Fed üyelerinin çoğu bu yıl bir faiz artışının uygun olacağını öngörüyor. Ben de iş gücü piyasasındaki iyileşmenin mevcut durumunu koruması ve ekonomiyi raydan çıkaracak büyük bir risk gelişmemesi halinde bunu görmeyi bekliyorum" diye konuştu.

- "Ekonomide aşırı ısınma riski yok"

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fed Başkanı Yellen, Fed'in faiz artırmamak için mazeret aradığı yönündeki eleştirilerine şöyle karşılık verdi:

"İş gücü piyasası birçok FOMC üyesinin tam istihdam olarak kabul ettiği seviyeye ulaştı ancak daha önce de belirtiğim gibi emek kullanımına yönelik diğer göstergeler yılın başından bu yana çok değişmedi. Bu kötü haber değil çünkü iyileşen emek piyasasının daha fazla insanı çektiğini gösteriyor. Piyasanın işsizlik oranını düşürmeden daha fazla insanın geri dönmesini sağlama kapasitesi sevindirici. Dolayısıyla iş gücü piyasasında şu an ekonomide aşırı ısınmaya işaret eden bir durum yok." Yellen, ayrıca enflasyonun hala Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrettiğini hatırlattı.

- "Görüş ayrılığı sanıldığı kadar büyük değil"

Üç FOMC üyesinin faizleri sabit tutma kararına muhalefet etmesini de yorumlayan Yellen, bankanın yetkilileri arasındaki görüş ayrılığının sanıldığı kadar büyük olmadığını vurguladı.

Yellen, FOMC'deki herkesin ekonominin ilerleme kaydettiği ve kademeli faiz artışına devam edilmesi konularında hemfikir olmasına karşın zamanlama konusunda fikir ayrılıkları yaşanmasının doğal ve yararlı olduğunu vurguladı.

Fed Başkanı Yellen, bir başka soru üzerine, finansal piyasalara yönelik risklerin ılımlı düzeyde olduğunu ve varlık fiyatlarının normal seviyelerde seyrettiği değerlendirmesini yaptı.

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin Fed'in kararlarını etkilemeyeceğinin altını çizen Yellen, kasım ayı FOMC toplantısının "canlı" olacağını sözlerine ekledi.

Fed'in para politikalarını belirleyen FOMC'nin yıl bitmeden düzenlenecek iki toplantısının tarihleri 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık. ABD'de başkanlık seçimleri ise 8 Kasım'da yapılacak.

-Siyaset görüşülmedi

Yellen, Donald Trump'ın başkan seçilmesi durumunda tepkilerinin ne olacağına ilişkin soruya, siyasettin para politikasının belirlenmesinde rolü olmadığı ve toplantıda siyasi konuların görüşülmediği yanıtını verdi.

180,000'lik istihdam artışı çok güçlü, ancak uzun dönemde sürüdürülemez olduğunu belirten Yellen, "Elbette varlık balonlarının oluşmasından endişe duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Yellen'ın açıklamalarında öne çıkan diğer noktalar şöyle;

Açıklamada öne çıkan noktalar şöyle;

* Ekonomi önümüzdeki birkaç yılda ılımlı büyüyecek

*İşletme yatırımları zayıf kalmaya devam ediyor

*Enflasyonun 2-3 yılda yüzde 2 hedefine ulaşmasını bekliyoruz

*Kişisel tüketim harcamaları fiyat enflasyonu (PCE) halen yüzde 2 hedefinin altında

*Büyümede ve istihdamdaki artış faiz artırımı için durumu güçlendiriyor

*Faizin artış hızı verilere tepkiye göre değişecek

*ABD ekonomisinin gidişatından genelde memnunuz

*Birçoğumuz yakın zamanda faiz artırımı için durumun güçlendiğini düşünüyoruz

*Birçoğumuz daha fazla işaret için beklemek gerektiğini düşünüyoruz

*Mevcut koşullar altında, kademeli faiz artırımı garanti edilmiş durumda

(güncellendi)