Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Gazeteci-Yazar Ahmet Altan ile kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan savcılık sorgularının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gazeteci yazar Ahmet Altan serbest bırakılırken, Prof. Dr. Mehmet Altan tutuklandı.

On gün önce gözaltına alınan Altan kardeşlerden Ahmet Altan'a emniyette, Taraf Gazetesi'ni kimin finanse ettiği, Balyoz belgelerini kimden, bu belgeleri yayınlama için Fetullah Gülen ya da diğer FETÖ yöneticilerinden talimat alıp almadığı sorulduğu öğrenildi. Evinden 1 dolar çıkan Mehmet Altan'a ise 2013 yılında Pensilvanya'ya gittiğinde, Fetullah Gülen'in elini öpüp öpmediği soruları sorulduğu öğrenildi.

Kurban Bayramı'ndan önce gözaltına alınan Ahmet Altan ve Mehmet Altan, emniyetteki işlemlerinin ardından akşam saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Altan Kardeşler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Can Tuncay'a aksam saat 18.30'da ifade vermeye başladı.

Ahmet Altan'ın ifadesi saat 21.00'de kardeşi Mehmet Altan'ın ifade verme işlemi saat 22.30'da sona erdi. İfade verme işleminin ardından Savcı Can Tuncay, Altan Kardeşleri, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Örgüte yardım ve yataklık" suçlarından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.

Nöbetçi hakimlik, Mehmet Altan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme, Ahmet Altan'ın ise "haftada bir gün evine en yakın güvenlik birimine imza verme" ve "yurt dışına çıkış yasağı" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetti. Ahmet Altan'ın, mahkeme sorgusu sırasında hakime, "Benim hayatım darbelere karşı mücadeleyle geçti." dediği duyuldu.

AA ve Habertürk