Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Müdürü Şakir Turan, AA muhabirine, alınan kararla taksit sayısının sadece temel ihtiyaçlara yönelik ürün gruplarında artırıldığının görüldüğünü söyledi.

Bunu cari açığı çok artırmayacak olmasından dolayı olumlu değerlendirdiklerini belirten Turan, ancak yakın dönemde ivme kaybeden iç talepteki toparlanmanın şu aşamada sınırlı kalabileceğini düşündüklerini anlattı.

Düzenlemeler sonrasında bankacılık sektöründe bireysel kredi büyümesinin bir miktar hızlanabileceğini öngördüklerini dile getiren Turan, "Bununla birlikte, düzenlemelerin kredi kartı ve tüketici kredilerinde mevcut riskin daha kolay yönetilmesini sağlayabileceğini değerlendirerek olumlu bir adım olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş da alınan kararın daha çok düşük gelirli ya da borcu fazla olan sıkışmış tüketicileri rahatlatmaya yönelik olduğunu kaydetti.

Bankalar açısından da bunun tüketici kredilerinde bir esneklik sağlayacağına işaret eden Demirtaş, ancak talep halinde kredi kartlarının ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinde bir defaya mahsus 72 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırma imkanının bankalara maliyetinin ne olacağının henüz net olmadığını vurguladı. Kredi kartı taksit sınırlarına yönelik kararları da değerlendiren Demirtaş, beyaz eşya alımları hariç elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında taksit sınırının 9'dan 6'ya indirilmesinin nedeninin tam anlaşılmadığını ifade etti.

Demirtaş, "Genel olarak bakıldığında alınan kararların ekonomiyi topyekün canlandırmaya yönelik bir hareketten ziyade sıkışmış borçlu tüketicileri rahatlatacak bir düzenleme olduğunu görüyoruz. Problemli olacak krediler konusunda regülatör, ortamı rahatlatmaya çalışıyor. Bu karar, kredide büyümelerine de bir miktar destek sağlayacaktır." görüşüne yer verdi.

- Kuyumculuk sektöründe hayal kırıklığı

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, alınan kararda kuyumculuk sektörünün yer almamasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade ederek, "Sektörün rahatlatılması için 12 ay taksit imkanının bize de getirilmesi yönünde talepte bulunmuştuk. Bizim işlerimizde de durgunluk var. Mevcut uygulamadaki 4 taksit ticaretimizi daralttı, ticaret yapmakta zorlanıyoruz" dedi.

Vatandaşların düğün, nişan zamanı altın, takı alırken zorlandığını anlatan Çavuşculu, bunun bir lüks tüketim olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Çavuşculu, "Diğer sektörlere tanınan 12 ay taksit imkanının bizim sektörümüze de tanınması noktasında talebimizi ısrarla yenileyeceğiz. Hiç olmazsa 12 taksit uygulanmayacaksa 9 taksit olmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi de cep telefonu alımında kredi kartıyla taksit uygulamasına getirilen yasak nedeniyle Türkiye'deki cep telefonları satışlarında önemli bir azalış olmadığını ancak ülkeye kaçak veya vergi ödemeden yolcu beraberinde getirilen cihaz sayısında artış görüldüğünü kaydetti.

Söz konusu yasakla kayıtlı ekonominin zarar gördüğüne dikkati çeken Ekşi, "Yasak daha ağırlıklı olarak gelir düzeyi düşük olan tüketicide sıkıntı yaratmaktadır. Biz MOBİSAD olarak en azından kuyumculara sağlanan 4 aya kadar sağlanan taksit imkanın cep telefonlarına da sağlanmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu,

Ekşi, "Aksi takdirde müşterilerimiz kuyumcudan kredi kartıyla, taksitle cumhuriyet altını alıp, hemen ardından bozdurup, sonrasında aldığı nakitle cep telefonu alma mücadelesinin içerisinde olmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

AA