Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye varlıkları, Moody's Investor Service'nin ülke notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi ardından, Temmuz ayında başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminden bu yana görülen en sert kayıplarını kaydetti.

Türk Lirası, TSİ 14:14'te sekiz haftanın en düşük seviyesine yöneldi. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi, Bloomberg tarafından takip edilen 90 gösterge endeks arasında en sert düşüşü gerçekleştirdi. Türkiye 10 yıl vadeli dolar cinsinden tahvil faizleri, Temmuz ayından bu yana görülen en sert kaybını gerçekleştirdi. Türkiye'nin dış finansman ihtiyaçlarına ve yavaşlayan ekonomik büyümeye ilişkin risklerin altını çizen Moody's, geçtiğimiz hafta Cuma günü ülke notunu bir seviye indirerek yatırım yapılabilir seviyenin altındaki en yüksek seviye olan Ba1'e çekti.

Türkiye piyasasında Pazartesi günü dikkat çeken bazı gelişmeler:

-Borsa İstanbul Bankacılık Sektörü Endeksi yüzde 6 gerileyerek 18 Temmuz'dan bu yana görülen en sert kaybını kaydetti.

-Türk Lirası gelişen piyasalar arasında en fazla kaybeden para birimi oldu.

-BIST 100 Endeksi'nde işlem gören 100 şirketin üçü dışında tamamının hisse senetleri değer kaybetti.

-Türkiye 10 yıl vadeli hazine tahvilinin faizi 32 baz puan yükselerek gelişen piyasa benzerleri arasında en fazla artışı kaydetti.

-Türkiye 5 yıllık CDS'leri 15 bp yükseldi.

Moody's'in kararı, Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından gelen ikinci not indirimi oldu. Dünyanın en büyük fonlarının bir çoğu, bir ülkenin varlıklarını değerlendirmeye almak için üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan -Fitch Ratings, Moody's ve S&P Global Inc.- en az ikisinden yatırım yapılabilir seviyeye sahip olmayı gerektiriyor. JPMorgan Chase & Co.'nun Ağustos ayında belirttiğine göre not indirimi Türkiye tahvillerinde 8.7 milyar dolarlık bir satışı tetikleyebilir. G-20 ülkeleri arasında en fazla cari açığa sahip ülkelerden biri olan Türkiye, finansman için sermaye girişlerine ihtiyaç duyuyor.

Türkiye 5 yıllık CDS'leri (Türkiye 5 yıl vadeli hazine tahvillerinin sigorta maliyeti), CMA fiyatlarına göre 262 puana tırmandı.

Bloomberg News