Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önümüzdeki yıl ABD para politikasında oy kullanma hakkına sahip olacak 2 Fed yetkilisi faizlerin hemen artırılıp artırılmaması konusunda farklı görüşlere sahip. Geçtiğimiz haftaki Fed toplantısında da benzer bir şekilde, 3 şahin yetkili karara muhalefet ederek diğer yetkililerden ayrışmıştı.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, "Eylül toplantısında faiz artırımı beni rahatsız etmezdi" şeklinde konuşurken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, küresel ekonominin faiz artırımına dayanıklılığını sorguladığını söyledi. Her iki Fed Başkanı da 2017'de FOMC'de oy kullanma hakkına sahip olacak.

Kaplan ve Kashkari'nin açıklamalarının öncesinde, Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker Fox News mülakatında, "(Faiz artırımı konusunda) İlerleme kaydetmemiz gerektiğini düşünüyorum" demişti.

Fed Başkanı Janet Yellen ve diğer yetkililer, ABD ekonomisinde cılız büyüme ve düşük enflasyon dönemini tedavi etmeye çalışırken, bir yandan da bu yıl ilk defa faiz artırma olasılığını değerlendiriyor. Fed yetkilileri 20-21 Eylül'deki toplantıda faiz artırımı ihtimalinin güçlendiğine karar vermişlerdi. Ancak, "şimdilik, (Fed'in enflasyon ve istihdam hedefleri yönünde) ilerleme olduğuna dair daha fazla ipucu beklemeye karar" vemişlerdi.

Yatırımcılar Aralık'ta FOMC'den yaklaşık olarak yüzde 50 ihtimalle faiz artırımı bekliyor. Fed yetkililerinin medyan beklentisine göre, bu yıl 1 faiz artırımı öngörülüyor.

Geçtiğimiz hafta faizleri sabit tutma kararı FOMC'yi ikiye böldü. 2011'den bu yana ilk kez, 3 Fed yetkilisi, faizlerin sabit tutulması yönünde oy kullanan diğer yetkililerden ayrıldı. Federal fonlama oranında hedef aralığı Aralık ayından bu yana yüzde 0.25 ila 0.50 arasında tutuluyor. Fed geçtiğimiz Aralık ayında, yaklaşık 7 yıl yüzde 0 seviyesinde sıkıştıktan sonra faiz oranında 25 baz puan artırım gerçekleştirmişti.