Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'de gıda fiyatları Eylül ayında görülen en sert düşüşü kaydederken, yıllık TÜFE son bir yılın en düşük seviyesine gerileyerek Merkez Bankası için bu ay faiz indirimi alanı oluşturdu.

Yıllık enflasyon bir önceki ay yüzde 8.05'ten, Eylül'de yüzde 7.28'e geriledi. Eylül ayı enflasyonu Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistler arasında en düşük beklentinin dahi altında kalırken, ankete göre medyan beklenti yüzde 7.87 seviyesindeydi. Gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.7 geriledi. Böylece, Türkiye mevcut enflasyon endeksini 2003 yılında kullanmaya başladığından bu yana Eylül ayında kaydedilen ilk negatif gıda enflasyonu rakamı kaydedilmiş oldu. 

Gıda fiyatlarındaki gerileme Merkez Bankası'nın beklentileri dahilindeydi ve aynı zamanda manşet enflasyondaki düşüşün de ana etkeni oldu. Pazartesi günü açıklanan enflasyon verisine göre, eğlenceden tekstile kadar tüm kalemlerde yavaşlama görüldü. OYAK Yatırım Menkul Değerler baş ekonomisti Mehmet Besimoğlu'na göre, bu gerilemenin altında yatan sebepler arasında zayıf iç talep ve turist sayısındaki düşüş yatıyordu. Her iki etken de mal ve hizmetlere yönelik talebi zayıflattı.

Besimoğlu, "Bugün açıklanan enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası muhtemelen daha rahat bir konuma geldi ve yıl sonu hedefi olan yüzde 7.5'i tekrar gündeme getirecektir. Bugünkü veri aynı zamanda Merkez Bankası'nın bu ay tekrar ihtiyatlı bir adım atmasını sağlayacaktır ki bu da üst bantta 25 baz puanlık bir indirim anlamına gelir" dedi.

Türk lirası, verinin açıklanmasının hemen ardından gelen kayıpları sonradan geri alsa da saat 13:35 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.14 kayıpla 3.0042'den işlem gördü.

Gıda ve tütün gibi volatil kalemleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyon bir önceki ay yüzde 8.41'den, Eylül'de yüzde 7.69'a geriledi. Maliye Bakanı Naci Ağbal Ankara'daki konuşmasında, çekirdek enflasyondaki düşüşün Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini desteklediğini ve indirimlerin devam etmesinin "umulduğunu" söyledi.

Merkez Bankası son faiz kararının ardından yayınladığı açıklamada çekirdek enflasyonda kademeli bir iyileşme beklediğini kaydetmişti. TCMB yetkilileri, Mart'tan bu yana 250 baz puan faiz indirime gitmelerinin ardından 20 Ekim'de aylık para politikası toplantısı için toplanacak. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, faiz indirimlerinin para politikasında genişleme anlamına gelmediğini, 3 faiz oranının kullanıldığı politika çerçevesinin sadeleştirilmesine katkıda bulunduğunu söyledi.