Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon beklentilerinin Hazine tahvil piyasasındaki gösterge endeksi, Cleveland Fed Başkanı Loretta Master'ın ekonominin daha yüksek faiz oranlarına hazır olduğunu söylemesiyle, son dört ay içerisindeki en yüksek seviyesine tırmandı.

Başa baş faiz olarak adlandırılan, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi ile aynı vadeli Enflasyondan korunmalı Hazine tahvillerinin faizi arasındaki fark, Pazartesi günü, petrolün neredeyse son üç ay içerisinde ilk kez varil balşına 49 doların üzerine çıkmasıyla birlikte, yüzde 1.64'e yükselerek 19 Mayıs'tan bu yanaki en yüksek seviyesine ulaştı. Mester, aynı gün Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, enflasyonun önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Fed'in yüzde 2'lik hedefine geri geleceğini beklediğini ve "önceden tepki şeklinde" bir faiz artırımının uygun olacağını söyledi. Traderlar, Fed'in Kasım ayı toplantısında faiz artırma olasılığını yüzde 17, yıl bitiminden önce ise yüzde 61 olarak görüyor.

New York merkezli bağımsız analist Ian Lyngen, raporunda, "Bir kez daha, enflasyon beklentilerine ve getiri eğrisinin uzun kısmına etkileriyle birlikte, yakın gelecekte petrol üzerinde odaklanmış durumdayız," dedi ve "Fed faiz artırımına giderken tekrar çekingenlik yapmayacak şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli Hazine tahvili getirileri, iki günde 6 baz puanlık yükselişten sonra, Pazartesi günü Londra saatiyle 06:39'da yüzde 1.62'de yatay seyretti. 2026 Ağustos vadeli yüzde 1.5 getirili tahvilin fiyatı 98.875 idi. Avusturalya 10 yıl vadeli tahvilleri 16 baz puan yükselerek yüzde 2.07'ye ulaşırken, Japonya tahvilleri yüzde eksi 0.07'de kaldı.