Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de etkili olması beklenen Matthew Kasırgası nedeniyle, Florida, Georgia, Güney Carolina ve Kuzey Carolina eyaletlerinin kıyı bölgelerinde "olağanüstü hal" ilan edilirken, birçok bölgede halkın tahliye edilmesi kararlaştırıldı.

Matthew Kasırgası ABD'ye yaklaşırken, can ve mal kaybının önlenmesi veya en aza indirilmesi amacıyla 4 eyaletin valisi kendi yönetim bölgelerinde olağanüstü hal kararı verdiler.

Etkili olduğu bölgelerde şiddetli yağışlara ve sele yol açan Matthew Kasırgası, bugüne kadar 6'sı Küba, Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'de olmak üzere toplam 11 kişinin ölümüne neden oldu.

Merkezi Miami'de bulunan Ulusal Kasırga Merkezi, dün 4. seviyede ilerleyen kasırgayı bugün 3. seviyeye indirirken, Ulusal Meteoroloji Dairesi kasırganın ABD'de de saatte 115 km hızla devam edeceğini ve şiddetli yağışlara neden olacağını bildirdi.

ABD'de, Florida, Georgia, Güney Carolina ve Kuzey Carolina eyaletlerinin okyanus kıyısında bulunan bölgelerinde ciddi bir tehdit oluşturması beklenen kasırga nedeniyle 4 eyalet valisi kendi bölgelerdeki kıyı ilçelerinde geçerli olacak olağanüstü hal ilanına imza attı.

Florida Valisi Rick Scott okyanus kıyısında yaşayanlara, en az 3 gün yetecek su, gıda ve ilaç stoku yapmaları uyarısında bulunurken, Miami-Dade County'de okullar perşembe ve cuma günleri tatil edildi.

Vali Scott, 500 Florida Ulusal Muhafız askerini ilk yardım ve kurtarma çalışmaları için ayırırken, 6 bin askerin de hazırda bekleyeceği belirtildi.

 Güney Carolina Valisi Nikki R. Haley ise okyanus kıyısında bir milyon kişinin yaşadığı ilçelerde çarşamba gününden itibaren geçerli olacak şekilde tahliye kararı verdi.

Georgia eyaletinde de Vali Nathan Deal, bir hafta süreyle okyanus kıyısındaki 13 ilçede acil durum ilan etti.

Çarşamba günü Florida'da iki ayrı etkinliğe katılmayı planlayan ABD Başkanı Barack Obama bunu iptal ederek yerine, başkent Washington'daki Federal Acil Durum Yönetim Kurumunu (FEBA) ziyaret ederek yetkililerden kasırga brifingi aldı.

AA