Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Orhan Aydın, 11-13 Ekim'de ATO Congresium’da "Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri" etkinliğinin gerçekleştirileceğini söyledi.

Türkiye'de savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren firmaların üretim gücünün, bu alandaki uluslararası firmalar tarafından bilindiğine işaret eden Aydın, "Dünyada karşılığı olan bir üretim gücümüz var ve sanayicilerin de bu üretim gücüne ihtiyaçları var." dedi.

Aydın, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) organizatörlüğündeki etkinliğe yurt içinden TAI, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, FNSS, Otokar, MKEK gibi ana sanayi firmaları ve pek çok yan sanayi firmasının katılacağını belirtti.

Yurt dışından ise Boeing, Airbus, Sikorsky, EADS, Thales, RollsRoyce başta olmak üzere Lockheed Martin, Bae Systems, MBDA, AgustaWestland, Aircraft Philipp Group, Raytheon, DAHER, Navantia, ThyssenKrupp, Ideal Aerosmith, Triumph, Group, Powell, Stelia, Kongsberg, AirConsult ile savunma ve havacılık alanında çeşitli kümelerin organizasyonda yer alacağını anlatan Aydın, "Savunma ve havacılık sektöründe dünya çapında dev firmaların bu organizasyona katılacak olması Türkiye'deki firmalara da büyük katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Savunma ve havacılık konusunda Ankara'nın merkez olduğunu vurgulayan Aydın, OSSA'nın yaptığı çalışmalarla yeni bir sinerji oluşturulduğunu anlattı. Aydın, "Üniversitelerle, kamu kurumlarıyla olan ilişkilerimiz çok artı. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan organizasyon, yerli ana sanayicilerimizle olan ilişkilerimizi uluslararası boyuta taşıdı. Dolayısıyla bütün dünyadaki ana tedarikçiler de bizimle bir paydaş ve biz onlara da hitap eden bir altyapı sunuyoruz. Bir üretim kabiliyeti sunuyoruz. Bu onlar için de bizim firmalarımız için de çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen iki yılda gerçekleştirilen etkinliklere göre bu yıl çok daha fazla iş bağlantısı beklediklerini kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

"Dünyada karşılığı olan bir üretim gücümüz var ve dünyada bu işlerle uğraşan ara sanayicilerin de bu üretim gücüne ihtiyaçları var. Çünkü, küçük ve orta ölçekli işletmelerin dinamizmi, esnekliği, çevikliği ve yenilikçiliğe karşı duyarlılıkları çok etkin. Burada da böyle bir KOBİ ağı var. İnsanlar yaptığı işleri daha hızlı yapmak istiyorlar. Bizim firmalarımız da buna cevap verebildiği için onların ilgisini çekiyor. Burada en önemli kuruluş Savunma Sanayi Müsteşarlığımız. Onların bizi destekliyor olması, devletin yanımızda duruyor olması bu etkinliğe ayrı bir güç, ayrı bir önem veriyor."

34 ülkeden katılım, 4 bin 800 iş görüşmesi

OSSA Koordinatörü ve Proje Yöneticisi Hilal Ünal Türkan da etkinliğin konsepti hakkında bilgi verdi.

Etkinliğin ilk gününde konferanslar verileceğini, ikinci ve üçüncü günlerde ikili iş görüşmeleri yapılacağını aktaran Türkan, "Bu ikili iş görüşmeleri çok farklı olacak. Alıcı ve satıcı arasında kayıtlı resmi ikili iş görüşmesi gerçekleşiyor. Bu firmalar bir software programıyla bütün bilgilerini sisteme giriyorlar, birbirlerinden toplantı talebinde bulunuyorlar. Tam olarak iş odaklı bir organizasyon. Bu anlamda Türkiye'de tek olma özelliğini taşıyor." dedi

İlk etkinliğe 22 ülkeden katılım olduğunu, yaklaşık 4 bin iş görüşmesi gerçekleştirildiğini dile getiren Türkan, bu yıl 34 ülkeden katılım olacağını ve 4 bin 800 iş görüşmesi hedeflediklerini bildirdi.