Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 5,4 ve ithalatı yüzde 3 artarken, dış ticaret fazlası ise 22,2 milyar euroyla beklentinin üstünde gerçekleşti.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı geçici verilere göre, Almanya’da ağustos ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış 102,3 milyar euroluk ihracat, 80,1 milyar euroluk da ithalat gerçekleştirildi.

Ülkenin ağustos ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı temmuz ayına oranla yüzde 5,4, ithalatı ise yüzde 3 yükseldi.

Ağustosta mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası da 19 milyar avroluk piyasa beklentisinin üstünde 22,2 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

- Arındırılmamış ihracat yüzde 9,8 arttı

Arındırılmamış rakamlarla ele alındığında ağustos ayında 96,5 milyar euroluk ihracat, 76,5 milyar euroluk ithalat yapıldı. Ülkenin arındırılmamış rakamlarla ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9,8 ve ithalatı da yüzde 5,3 artış kaydetti. Almanya'nın arındırılmamış rakamlarla dış ticaret fazlası ise 20 milyar avro olarak belirlendi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, ağustosta Avrupa Birliği (AB) ülkelerine arındırılmamış rakamlarla 54,3 milyar euro değerinde ihracat, bu ülkelerden 48,5 milyar euroluk ithalat gerçekleştirdi. Geçen yılın ağustos ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 10 ve bu ülkelerden ithalat yüzde 5,2 arttı.

19 üyeli Euro Bölgesi’ne ise söz konusu ayda 32,6 milyar euroluk ihracat, bu ülkelerden 32,5 milyar euroluk ithalat yapıldı.

Bu dönemde, Euro Bölgesi’ne ihracat yüzde 8,8 ve bölgeden ithalat yüzde 4,1 arttı. Euro Bölgesi’ne dahil olmayan AB ülkelerine ihracat yüzde 11,8’lik artışla 21,7 milyar euro, ithalat da yüzde 7,5’lik artışla 17 milyar euroya çıktı.

Ağustosta Almanya'nın, AB dışındaki ülkelere (üçüncü ülkeler) ihracatı 42,2 milyar euro ve bu ülkelerden ithalatı 28 milyar euro olarak belirlendi. Almanya'nın söz konusu ülkelere ihracatı geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüzde 9,6 ve bu ülkelerden ithalatı da yüzde 5,5 yükseldi.

AA