Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

Hızlanan enflasyona, Fed'in olası faiz artırımına, durgun şirket karlarına ve İngiltere ekonomisinin istikrarına ilişkin yeni endişeler, hep birlikte, piyasalarda sarsıntı yarattı.

ABD Hazine tahvilleri, yatırımcıların, tüketici fiyatlarının yükselmeye başlıyor olabileceğine ilişkin işaretleri daha fazla faiz talep ederek dengelemeleri ile birlikte sert düştü. Hisse senteleri, Alcoa Inc.'nin hayalkırıklığı yaratan kar açıklaması ile birlikte sert düşmesi ve Illumina Onc.'nin satışlarının beklenenden daha düşük çıkması sonrası değer kaybetmesi ile düştü. Gelişen piyasalr zayıflarken, İngiliz sterlinindeki kayıplar, stratejistlerin uzun vadeli tahminlerini aşağı yönde revize etme yarışına girmeleri sonucu hız kazandı. Piyasalarda kazanan az sayıdaki yatırım araçlarından bir dolardı. ABD para birimi, Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesinden detsek buldu.

Yatırımcıların daha yüksek borçlanma maliyetlerine hazırlanmaları, ABD Hazine tahvillerinin son üç ayda en kötüperformans gösteren tahviller olmasına neden oldu. Deutsche Bank AG, fiyatlardaki uzun vadeli trendi temsil eden çekirdek enflasyonun geçmişte yüksek faizlere neden olan seviyelere yakın olmasından dolayı, Fed'in yakında faiz artırımına gitmesini beklediiklerini kaydetti. Pacifik Investment Management Co.(Pimco), güçlü büyüme ve enflasyonun politika yapıcıları harekete geçirmeye yönelteceğini belirtti.

Goldman Sachs Varlık Yönetimi'nde sabit getirili menkul kıymetler küresel portföy yönetimi eş başkanı Mike Swell, "Yatırımcılar, piyasalarda çoğumuzun bildiği bir şeyi anlamaya başlıyor; enflasyon yükseliyor," dedi ve "Aralık ayında Fed'in faiz artırıma olasılığı çok yüksek" şeklinde görüş bildirdi.

Tahvil traderları, ekonomik verilerin ABD'nin daha yüksek borçlanma maliyetlerini kaldıracak denli güçlü olduğunu işaret etmesi ile birlikte, Aralık ayında faiz artırımını yüzde 68 olasılıkla fiyatladı. Bu olasılık iki hafta önce yüzde 50 civarındaydı. New York Fed'in anketine göre, son üç yılda enflasyon için hanehalkı beklentileri geçen ay düşeren, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, çekirdek enflasyon yükselene kadarfaizlerin düşük tutulması gerektiğini söyledi. Öte yandan Evans, politikanın yakın bir zamanda değişebileceğini tekrarladı.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı yükselerek, New York saati ile 13:44'te yüzde 1.75'e çıktı. Bu kağıdın faizi gün içinde 3 HAziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. ABD'de tahvil piyasası Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalıydı.

(21:50'de güncellendi)