Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Moody's'in not indiriminden beri dolara karşı gelişen ülke paralarına kıyasla en fazla değer kaybeden Türk Lirası, yeni günde de düşüşünü sürdürüyor. Çoğu uzman, kademeli olarak yükselişini sürdüren kurda yeni rekor seviyelerin uzak olmadığı görüşünde.

"3'ÜN ALTINA İNMEZ"

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT'ye kurda rahatlama olsa dahi 3'ün altına inmesini beklemediğini söyledi.

Kömürcüoğlu, "Yılbaşından beri varolan risklere dair basıncın bir anda çözüldüğünü görüyoruz. Piyasalar bir anda tüm olumsuzlukları görmeye başladı. Moody's kararının bu anlamda tetikleyici olduğunu düşünüyorum.

FITCH, FED, MERKEZ BANKASI

TL için Fitch, Fed, gelişmiş ülke Merkez Bankalarının varlık alımını azaltma endişesi, jeopolitik riskler ve Merkez Bankası riskleri var. Merkez Bankası'nın büyüme endişesi ve enflasyondaki gerilemeyle faiz indirimlerine devam edeceği algısı var, bu da kur üzerinde baskıya neden oluyor" yorumunu yaptı.  

Kömürcüoğlu "Bundan sonra 3 üzerinde 3.05 yeni bir bant olacak gibi görünüyor. Fed'in yarınki toplantı tutanakları faiz artışı açısından önemli olacak. Bu süreçte riskler devam edecek ama yıl sonuna doğru muhtemelen bu yükseliş kısmen yönü aşağı çevirecektir, Fed'den sonra rahatlama gelecektir. Ama bu rahatlamanın ardından 3'ün altına inme sürecinin yaşanmayacağını düşünüyorum çünkü Türkiye üzerindeki risklerin devam ettiğini görüyoruz" diye konuştu.

"3.17 RİSKİ ORTAYA ÇIKIYOR"

Stratejist Yeliz Karabulut Bloomberg HT'ye kurda 3.17 seviyesinin görülebileceğini belirtti. Karabulut, "Aslında geldiğimiz noktalar çok anormal değil. Moodys'in not indirimi sonrasında kurda ani hareket görmedik ama kademeli yükseliş olağan. Bundan sonra Fitch konusu, Fed'in faiz artırım süreci var. Merkez Bankası'nın da ne kararlar alacağını izleyeceğiz..

Şu aşamada 3.05 üzerindeki kur yukarı yönlü riskleri tetikleyebilir. Bu seviyelerin üzerindeki kur hareketleri 3.17 riskini ortaya çıkarıyor" dedi.



"NEGATİF AYRIŞMA SÜREBİLİR"

Aberrdeen Asset Management Kıdemli Yatırım Müdürü Victor Szabo, Türkiye'ye has bir takım riskler ve artan petrol fiyatlarıyla kurda negatif ayrışmanın devam edebileceğini belirtti.

İnfo Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen Bloomberg HT'ye kurda yeni rekor görülebileceğini söyledi. Gönen; "15 Temmuz sonrası yakalanan rekora az kaldı ama buna rağmen piyasa net şekilde tepki vermedi. Tahvil tarafında ciddi hareket yok,  Borsada ciddi satış baskısı yok. Kur tarafındaki hareketi piyasa normal algıladı gibi hissiyat var. Bu süreçte gelişen ülke para birimlerinden net şekilde negatif ayrıştığımız da görülüyor. Şu an TL varlıklar bir miktar daha negatif ayrışmaya devam edebilir.

Teknik olarak 3.08'in üzerindeki fiyatlamalarla kısa vadede yeni rekor test edilebilir. Kanalın üst bandı 3.12-3.13 bandına yakın olacak gibi duruyor" yorumunu yaptı.

"ZİRVE GÖRÜLEBİLİR"

HSCB Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta gelişmekte olan piyasa para birimlerinin bugün genel olarak Fed kaygılarıyla dolar karşısında değer kaybettiğini hatırlatarak "Liranın seyri açısından petrol fiyatındaki hareketi izlemeye devam ediyoruz. Petrol fiyatında 50 dolar seviyesine doğru geri çekilme veya Fed faiz artışı kaygılarında azalma lirada kısmi rahatlama getirebilir" ifadesini kullandı. Aksoy petrol fiyatındaki artışın ve Fed kaygılarının devam etmesi durumunda kurda önümüzdeki günlerde 15 Temmuz sonrası gördüğü 3.0960 tarihi zirvesini test edebileceğini belirtti.

Ak Yatırım ise yolladığı notta, Dolar/TL ’de 3.03 üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü iştahın devam edebileceğine dikkat çekti.

15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürmesinin ardından, dolar 20 Temmuz'da 3.0960 ile zirveyi test etmişti.