Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), OPEC'in arz konusunda anlaşması durumunda petrol piyasasının daha hızlı dengeleneceğini söyledi.

UEA'ya göre, OPEC'in petrol arzını azaltma konusunda anlaşması uygulanırsa, petrol piyasasında arz ve talep önümüzdeki yıl beklenenden daha hızlı dengeye gelebilir.

UEA Salı günü yaptığı açıklamada, "Arz-talep görünümümüz, piyasanın kendi dinamiklerine bırakılması durumunda, önümüzdeki yılın ilk yarısı boyunca arz fazlası yaşayacağını gösteriyor" denildi. Geçtiğimiz ay, arz fazlasının 2017'nin sonuna kadar süreceğini söyleyen UEA, "OPEC yeni hedefini yakalarsa, piyasa daha hızlı dengelenebilir" dedi.

Enerji politikaları konusunda danışmanlık yapan Paris merkezli UEA aylık raporunda, OPEC'in, 8 yılın ardından ilk kez arzı kısıtlama konusunda anlaşarak, 2014 yılında benimsediği serbest piyasa politikasını efektif olarak terkettiğini söyledi. UEA'ya göre, OPEC, petrol stoklarının yüksek olması nedeniyle baskı altında kalırken ve Cezayir'deki anlaşmayla daha geleneksel piyasa yönetimi uygulamalarına başlanıldığını söyledi.

OPEC geçtiğimiz ay toplam üretimini 32.5 milyon ile 33 milyon varil arasında sınırlama konusunda anlaştı.