Bloomberght
Bloomberg HT Haberler OPEC/Barkindo: Petrole karşı ayrımcılık yapmayacak bir siyasi karara ihtiyaç var

OPEC/Barkindo: Petrole karşı ayrımcılık yapmayacak bir siyasi karara ihtiyaç var

  • OPEC/Barkindo: "Petrolün gelecek için tercih edilen bir yakıt olmasını istiyoruz. Petrole karşı ayrımcılık yapmayacak bir siyasi karara ihtiyaç var. Hepimiz aynı sepetteyiz" dedi

Giriş: 11 Ekim 2016, Salı 19:30
Güncelleme: 11 Ekim 2016, Salı 19:31

OPEC Genel Sekreteri Muammed Barkindo, "Petrolün gelecek için tercih edilen bir yakıt olmasını istiyoruz. Petrole karşı ayrımcılık yapmayacak bir siyasi karara ihtiyaç var. Hepimiz aynı sepetteyiz." dedi.

AA'nın Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Barkindo, OPEC'in kendi statüter rolünü 2 yıl önce bıraktığını belirterek, yeni bir politika alanında çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

OPEC'teki dostlarının belirli bir döngüyü belirlediğini vurulayan Barkindo, bunun son zamanlarda gördükleri en ciddi döngülerden olduğunu dile getirdi.

Barkindo, üretim ve arzın aralarında artığını ve OPEC'in 4-5 milyon ilave arz temin ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bu tabii en uzun dönem oldu. Ben ağustosta yeni görevime geldim. Meslektaş ve partnerlerimle, OPEC içinde ve dışında yeni dostlarımla istişarelerde bulundum. Aynı yolda ilerlemek üzere bir konsensus oluştu. Cezayir, bu yeni yönü kabul etti. Çünkü bu şekilde pazarı bir tür istikrara getirmeyi düşündü. Bunun sürdürülebilir bazda istikrar olacağı düşünüldü. 2008 yılından bu yana OPEC'te ilk kez bir tavan dizisi belirlendi. 14 üye devlet bunu belirledi. Bu son derece önemli bir karardı, Cezayir OPEC'te bir dönüm noktası oluşturuldu."

Çinlilerin ilginç bir dönemden geçtiğine dikkati çeken Barkindo, başlattıkları istişare sürecinin, OPEC içi ve dışında bir konverjans ortaya çıktığını, bunun da iç üretici grup, bütün üretici gruplar ve tüketiciler arasında olduğunu anımsattı.

Üretici ile tüketici arasındaki farkların kalktığını belirten Barkindo, "Hepimiz hem üretici hem tüketiciyiz. Avrupa'dan Bakü'ye, Çin'e kadar hepimiz aynı zaman tüketiciyiz. Çevredeki değişiklikler bütün üreticiler açısından olumlu değişti. Bir küresel konsensus oluştu. Bu aynı zamanda küresel ekonomiye de olumlu katkı yapacak." diye konuştu.

- "OPEC fevkalade bir kuruluş"

OPEC olarak üreticiler arasında büyük bir konsensus sağalayabildiklerini belirten Barkindo, bu sayede belli başlı tüketici ülkeleri de aralarına alabildiklerini ve bunu sürdüreceklerini aktardı.

OPEC'in fevkalade benzersiz bir kuruluş olduğunu vurgulayan Barkindo, şunları kaydetti:

"Geçmişte şunları gördük, üye devletlerin hepsi bir araya geliyor ve hem Viyana'da hem diğer yerlerde toplantılar yapıyor, görüşler paylaşıyor. Cezayir'de OPEC'in hala kararlılığı olduğunu gördük. Aynı zamanda OPEC kendi kollektif grubunun çıkarlarını savunabilir durumda. Bunu bütün üretici ve tüketiciler adına yapıyor. OPEC'te alınan karar, bir mutabakat ve esneklik getirdi. Cezayir öncesi ve sonrası senaryomuz var. Cezayir, bu kararların uygulanmasını sağladı. Dost ve partner ülkelerimiz OPEC'te bunu kabul etti. Bu bina taşlarını birbiri üzerine koyarsak, Cezayir sonrası Viyana'dan umutluyuz."

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'in son derece deneyimli biri olduğuna dikkati çeken Barkindo, onun kendisine verilen sorumluluğu yerine getirdiğinin altını çizdi.

Barkindo, Al-Falih'in bu örgüte bakan olarak katıldığını, grup içinde en büyük üreticiyi temsil ettiğini, dolayısıyla onun sözlerini çok ciddiye aldıklarını anlattı.

- "Kaya gazı üreticilerini bir rekabet unsuru olarak görmüyoruz"

Spesifik bir bedelle ilgilenmediklerini ve bu konuda herhangi bir hedefleri olmadığını vurgulayan Barkindo, "Bu döngü bir önceki 5 dönemin aksine tam olarak tedarik temellerinden çıkıyor. Ciddi görüşmeler yapıldı, envanterler artıyor ve görmediğimiz düzeylere kadar çıkıyor. Cezayi'de toplamda 3 milyar varil petrol hem on-shore hem off-shore olarak depolanmış durumda. Artık depolanacak yer kalmadı bir aşamadan sonra. Öncelikle yapılacak şey, sürdürülebilir istikrarı sağlamaktır. Bunu OPEC dışı dostlarımızla birlikte yapacağız." ifadelerini kulandı.

Burada önemli olan konunun fiyat değil piyasayı dengeye getirmek olduğunu vurgulayan Barkindo, bunu da stokları azaltarak yapmaya çalıştıklarını, bunları kabul edilebilir düzeylere çekmek istediklerini söyledi.

Üreticiler ve tüketiciler arasında adil bir fiyat bulmanın mümkün olmadığını söyleyen Barkindo, saptayacakları şeyin bir denge fiyatı olacağını, bu stokların en kısa sürede erimesi için çalışarak piyasayı yeniden dengeye oturtmuş olacaklarını aktardı.

Barkindo, kaya gazı üreticilerini bir rekabet unsuru olarak görmediklerini vurgulayarak, "Bizim politikalarımız spesifik bir üretici grubunu hedef almıyor. Biz küresel ekonominin güçlü şekilde büyümesini istiyoruz. Ancak bu şekilde petrol talebi artabilir. Sadece OPEC petrolüne değil genel olarak petrol talebi artacaktır. Bu da piyasanın yüzde 40'ını belirleyecektir. Bu şekilde küresel ekonominin tüm üreticileri, bu artan talebi desteklemelerini bekliyor." diye konuştu.

Barkindo, hem formal hem enformel olarak büyüyen talep karşısında nelere yapılacağının araştırılması gerektiğini belirterek, bugüne kadar görülen dalgalanmanın kontrol altına alınarak piyasaya istikrar getirilmesi gerektiğini, aksi durumun kimsenin lehine olmadığını aktardı.

Burada herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini belirten Barkindo, "Enerjideki tüm üreticileri bir arada tutuyoruz. Petrolün gelecek için tercih edilen bir yakıt olmasını istiyoruz. Yer altında müthiş kaynaklar var. Bunu çıkarmak için uygun teknoloji ve politik olmayan mali politikalara ihtiyaç var. Petrole karşı ayrımcılık yapmayacak bir siyasi karara ihtiyaç var. Hepimiz aynı sepetteyiz." dedi.

- "Asya'da Afrika'da enerjisiz yaşayanlara enerji getirmek"

Hükümetlerin, şirketlerin hidrokarbonlarla ilgili ayrımcılık politikalarının, kendileri için en büyük endişe kaynağı olduğuna dikkati çeken Barkindo, iklim değişikliğinin bir veri olduğunu söyledi.

Bunun küresel dünya için bir tehdit olabileceğini ancak durumu insanların gözünden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Barkindo, "Biz hükümetler ve şirketler olarak yeni ve idealist, dengeli ve mali politikalar oluşturmalıyız. Kaynaklarımızı öyle kullanmalıyız ki karşımızdaki en önemli tehditle baş edebilelim. Enerji fakirliği ve yoksulluğundan kurtulalım. Asya'da Afrika'da enerjisiz yaşayanlara enerji getirelim. Bu küresel bir görevdir. Bizler Paris Anlaşması'nı herhangi bir enerji kaynağına ayrımcılık olarak algılamamayız. Bizler ulusal gelirlerimiz açısından petrol ve gaza bağlı olmamıza rağmen dengeli bir karışıma inanıyoruz. Alternatif enerji kaynaklarına yoğunlukla yatırım yapıyoruz." açıklamasını yaptı.

Barkindo, OPEC içi ve dışı üreticilerin bir araya gelmesi ve buna göre ilerlemesi gerektiğini aktararak, "Bu iş birliğinin sadece hükümetler değil firmalar arasında da olması gerekir." ifadesini kullandı.

AA