Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvillerinde satışlar, traderların dünyanın en büyük ekonomisinde faiz oranlarının artacağı ve enflasyonun hızlanacağı iddiaları ile arttı. Hisseler düştü ve dolar yükseldi.

ABD tüketici fiyatı beklentilerini işaret eden tahvil göstergesi, petrolün son günlerdeki artışının enerji maliyetlerini artıracağı spekülasyonuna bağlı olarak, Mayıs'tan bu yana olan en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve Fed'in bu yılki faiz artırma durumunu destekledi. Petrol, OPEC'in arz fazlasını hafifletme yönünde ilerlemesiyle 15 aylık en yüksek seviyesine yaklaşırken, Salı günü geriledi. Dolar çoğu paralar karşısında değer kazanırken Amerika hisse senetleri Alcoa Inc.'nin kötü kar açıklamasına bağlı olarak düştü. 

Yatırımcıların daha yüksek borçlanma maliyetlerine hazırlanmaları, ABD hazine tahvillerini son üç ay içerisinde en kötü performans sergileyen devlet tahvilleri olmaya itti. Goldman Sachs Group Inc., Fed'in Aralık'ta faiz artırma ihtimalinin arttığını düşünürken, Pacific Investment Management Co. (Pimco), Fed'in 2017 sonuna kadar 2 veya 3 kez faiz artırabileceğini söyledi. Bunun yanı sıra, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, "yakında artabilir" politikasını tekrarlarken, çekirdek enflasyon artana dek faiz oranlarını düşük tutmayı savundu.

Goldman Sachs'da sabit getirili menkul kıymetler küresel portföy yönetimi başkan yardımcısı Mike Swell, Bloomberg TV'ye verdiği bir röportajda, "Aralık'ta Fed'in harekete geçme ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz" dedi.