Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in son toplantı tutanaklarının yetkililerin işgücü piyassının gücünü değerlendirmek amacıyla faiz artırımında aceleci olmadıklarını göstermesinin ardından yükselirken, tahviller kayıplarının birkısmını geri aldı. Sterlin ralli yaptı.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), verilerin ekonomide yavaş ancak istikrarlı bir iyileşme olduğunu işaret ettiği bir ortamda, Fed tutanaklarının yetkililerin faiz artırımının zamanlamasını tartıştığını göstermesi sonrası kazançlarını genişletti. Dolar fazla değişmezken, Hazine tahvillerinin faizi, ABD tahvil ihalesine güçlü talebin gelmesinin ardından, dört yın en yüksek seviyesi yakınında kaldı. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Parlamento'nun İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışına (Brexit) ilişkin planı oylaması gerektiğine ilişkin teklifikabul etmesinin aardından değer kazandı.

ABD merkez bankacılarının geçen ay faiz artırımının faydalarına ilişkin tartışmaları, Eylül ayı toplantı tutanaklarına göre, kararın kılpayı alındığını gösterdi ve bazı üyeler, "göreceli olarak yakın bir zamanda" faiz artırımına gidilebileceğini düşünüyor. Yatırımcıların hızlanan enflasyona ve Fed'in faiz artırımına hazırlanması doların yükselmesine neden olurken, uzun vadeli ABD Hazine tahvillerinin bir yılı aşkın sürenin en sert düşüşünü gerçekleştirmesine neden oldu. Traderlar şimdilerde Fed'in Aralık ayında faiz artırımı olasılığını üçte iki olarak görüyor.

Boston'da Columbia Threadneedle Investments kıdemli başkan yardımcısı Melda Mergen, "Aralık ayı faiz artırımı fiyatlanmıştı, bu da onun teyidi oldu," dedi ve "Büyük birşey olmazsa, Fed'in bu yönde hareket edeceğini düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Tahminlerin üzerinde gelen ekonomik veriler ve Fed yetkililerinin yorumları, ABD merkez bankasının bu yıl faiz artırımı yolunda olduğu yolundaki beklentileri güçlendirdi. New York Fed Başkanı William Dudley, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yetkililerin "politika genişlemesini ortadan kaldırmada oldukça yumuşak" olduğunu söyledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York saati ile 14:28'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.

(21:50'de güncellendi)