Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'de yatırımcıların ilgi gösterdiği ve çeyreklik karları en kötü gelen şirketleri fondan çıkarmak üzere tasarlanan exchange-traded fonlar (ETF), Salı günü ABD şirketlerinin, boğa piyasası oluştuğundan bu yana en kötü kar sezonu başlangıçlarından birini gerçekleştirmesiyle, yükseldi.

S&P 500 Endeksi, Alcoa'nın karının analist beklentilerinin altında kalmasıyla yüzde 1.2 gerilerken, 2009'dan bu yana en sert 4. düşüşü gerçekleştirdi. 128 yıllık alüminyum üreticisinin hisse senetleri yüzde 11'den fazla gerilerken, hayalkırıklığı yaratan sonuçlar açıklayan ya da açıklayabileceğini bildiren Illımina, Fastenal ve Seagate Technologies gibi şirketlerin hisse senetleri de geriledi.

ABD'de şirketlerin 3. çeyrek karlarına ilişkin endişeler nedeniyle istikrarlı gelir büyümesi ve güçlü bilançosu nedeniyle "kaliteli" addedilen şirketleri takip eden ETF'e rekor sermaye girişi görüldü. Geçtiğimiz hafta 350 milyar dolar yeni nakit girişi sağlayan bu ETF, piyasanın geneline göre daha az değer kaybetti.

People’s United Wealth Management'ta hisse senetleri baş stratejisti John Conlon, "Yatırımcılar belirsizliğin arttığını görüyor. Kar sezonu önümüzdeki 3 hafta dikkat çekmeye devam edecek. Karlılığı kaliteli, Bilançosu güçlü ve nakit akımı kuvvetli olan şirketlere ilgi giderek daha da artacak." dedi.

Analistler S&P 500 şirketlerinin 3. çeyrek karlarının 6. çeyrek üst üste gerilemesini beklerken güvenli yatırımlar ön plana çıkıyor. Henüz erken olsa da sonuçlar şimdilik hayal kırıklığı yaratıyor. Alcoa'nın hisse başına karı analist beklentilerinin 2 sent altında kalınca şirketin hisse senetleri sert geriledi.