Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eksi faizlerin hakim olduğu küresel piyasalarda, bazı önde gelen gelişen piyasa yatırımcıları, bugünkü savaşları, kargaşayı ve hatta Donald Trump'un ABD başkan adaylığını fırsat olarak görüyor.

Goldman Sachs Asset Management makro strateji birim yöneticisi Sam Finkelstein, krizle boğuşan Venezuela'nın temerrüt riskine karşın iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor. Finkelstein, Trump'un başkanlık yarışını kazanma ihtimalinin azalmasıyla birlikte peso yükselirken, Meksika için de yukarı yönlü beklenti içerisinde. Pioneer Investment Management'den Yerlan Syzdykov ise fırsat olarak başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişiminden bu yana hızla toparlanan Türkiye'yi işaret ediyor.

Japonya'dan Almanya'ya gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının büyümeyi canlandırmak için eksi faizli tahvilleri 11.6 trilyon dolara çıkarmalarıyla birlikte daha fazla yatırımcı yüksek faiz için dünyanın en çalkantılı piyasalarına yöneliyor.

Pioneer'in 4.2 milyar dolarlık Gelişen Piyasalar Tahvil Fonu'na Ocak ayından bu yana 1.4 milyar dolarlık yeni sermayer çeken Syzdykov, “Volatiliteye ilişkin herhangi bir işaret piyasa riskine yönelik bir fırsattır” şekllinde görüş bildirdi.

Türkiye ve Meksika, Bloomberg Gelişen Piyasalar Ülke Tahvil Endeksi'nde üçüncü çeyrekteki ralliyi yakalayamayan tek iki ülke oldu. Söz konusu rallide ortalama tahvil faizleri yüzde 4.25 ile üç yılın en düşük seviyesine yaklaşmıştı.