Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, özel sektördeki büyümeyi desteklemek iiçin, yabancı banakalara daha fazla lisans sağlamayı ve bu bankaların faaliyetleri üzerindeki kısıtlamayı gevşetmeyi değerlendiriyor.

Merkez bankası olarak bilinen Suudi Arabistan Para Otoritesi (SAMA), konunun gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynaklara göre, yabancı bankalara daha fazla şube açmaları ve mortgage ve küçük işletme kredileri dahil çeşitli ürünleri sağlamalarına ilişkin teklifler üzerinde çalışıyor. Boston Consulting Group, aynı kaynakların bildirdiği üzere, önerilern değişiklikler ve bunların potansiyel etkileri konusunsa SAMA'ya bir rapor hazırlayacak.

Suudi Arabistan, İkinci Veliaht Prens Mohammed Bin Salman öncülüğünde daha önce görülmemiş nitelikteki reformları uygulamaya başlaması ile birlikte, yüzde 40 olan özel sektörün üretim içindeki payını 2030'a kadar yüzde 65'e çıkarmayı amaçlıyor. Krallık bunu kısmen, Haziran ayında açıklanan ekonomik dönüşüm programının detaylarına göre, küçük işletmelere ve konut alıcılarına kredi sağlayarak yapmayı istiyor.

Riyad'da Saudi Fransi Capital kıdemli analisti Aqib Mehboob, "Suudi Arabistan, ülke ekonomisini petrole bağımlılıktan kurtarma planının bir parçası olarak, yabancı yatırımcıları çekmekte ve ticaret ve finansal bağları oluşturmakta çok istekli," dedi ve "Hükümet borçları ve özelleştirmelerdeki hacim dikkate alındığında, birçok uluslararası banka krallıkta yer almak isteyecektir" şeklinde görüş bildirdi.