Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 9,6 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin sanayi ciro endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 9,6 yükseldi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, ağustosta temmuza kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 21, imalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 9,3 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 2,4 yükseldi. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi 14,4, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 2,1 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, ağustosta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 13,2 ile ara malında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, ağustosta temmuza kıyasla en yüksek artış yüzde 55,8 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 26,6 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı ve yüzde 24,2 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

Ağustosta bir önceki aya göre en fazla azalış ise yüzde 26,1 ile tütün ürünlerinin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 22,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 0,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı izledi.
AA