Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Phillip Capital FX İşlemleri Müdürü Mustafa Gözeler Bloomberg HT'ye kurun yıl sonunda 3.15-3.20 bandında olabileceğini söyledi.

Gözeler, "Şu an tüm etkenler aleyhimizde. Dünkü Fed tutanaklarında faizleri değiştirmeme kararının kıl payıyla kabul edildiğini gördük.

Çin'den gelen kötü ihracat rakamı var. Yurtiçinde de OVP'de büyüme revizesi ve Moody's'in not indirimiyle kurdaki hareket kaçınılmaz oldu. Yıl sonunda 3.15 -3.20  bandında olacağımızı düşünüyorum" dedi. Gözeler, TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesini beklediğini, bunun da kurda biraz daha yükselişe neden olabileceğini kaydetti.



"3.10-3.20 ARASINDA DENGE OLUŞABİLİR"

Tanto Capital Partners Kurucu Ortağı ve CEO'su Ozan Özkural Bloomberg HT'ye belirsizliklerin olduğu bir ortamda kurdaki yükselişin doğal olduğunu belirterek "3.10 - 3.20 arasında bir denge oluşabilir" dedi.

Özkural, "Başkanlık sistemiyle alakalı yorumlardan sonra özellikle yurtdışındaki yatırımcıların kısa dönemde politik sisteme dair ciddi soruları var. Bu konuda mesajın çok iyi verilmesi lazım, yol haritası çok iyi çizilip anlatılmalı." yorumunu yaptı.

XTB Menkul Değerler'den Araştırma Müdürü Arzu Toktay Bloomberg HT'ye, kurun 3.10 üzerinde kalmaya devam ederse 3.13 ve 3.16'ya hızlı bir hareket olabileceğini söyledi.

"HAREKET ALANI 3.10–3.17’YE KAYABİLİR"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise yolladığı bir notta, bu şartlar altında kurda hareket alanının önceki 3.05 – 3.10 platosundan 3.10 – 3.17’ye doğru kayabileceğini söyledi.

Erkan, "Teknik açıdan kullandığımız Fibonacci araçları kurdaki olası hareket alanı tahminimizi doğrulamaktadır. 3 ay vadeli opsiyon sözleşmelerindeki eğilim ve forward fiyatlamalar da kurda yükseliş beklentisi ortaya koymaktadır. Biz TL’de uzun vadeye yayılacak bir değerlenme beklemiyor, düşüşlerin piyasa tarafından alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Commerzbank, yayınladığı notta Türk lirasının yıl sonunda 3.20 seviyelerinde dengeleneceğini öngördü.



- MERKEZ BANKASI NE YAPAR? 

TEB Stratejisti Erkin Işık, Fed'in faiz artırması ve ABD seçimleriyle tüm gelişen ülkelerde iştah kaybı olduğuna dikkat çekti.

Işık, 'TCMB'nin faiz indirimine yeri var mı' sorusuna "TL reel olarak çok zayıf yerlerde değil. O yüzden volatilite şu ankinden çok fazla artış göstermezse Merkez Bankası faiz indirimine devam edecektir diye düşünüyorum" dedi.

Dolar/TL , küresel piyasalarda artan dolar talebi, Fed'den faiz artış beklentileri ve yurtiçindeki Başkanlık sistemine dair açıklamaların etkisiyle 3.1112'ye çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.