Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cansız enflasyonu desteklemek için radikal bir teşvik şekli olarak bilinen Helikopter parası (paranın merkez bankalarından tüketicilere doğrudan aktarımı), ING tarafından yapılan bir çalışmaya göre düşünüldüğü kadar büyük bir etkiye sahip olmayabilir.

ING tarafından yapılan 12 Avrupa ülkesini kapsayan çalışmaya göre insanlar, banka hesaplarına her ay doğrudan 200 euro (220 dolar) yatırılması durumunda, bu parayı harcamaktan çok tasarruf etme eğilimde oluyorlar. Bankanın araştırması, Ipsos tarafından 3-24 Haziran tarihlerinde internet üzerinden gerçekleştirilen 12,000 katılımcının bulunduğu bir ankete dayandırılıyor.

Ankete katılanların sadece yüzde 26'sı paranın çoğunu harcayacağını belirtirken, yüzde 52'si tasarruf edeceğini ya da yatırım yapacağını ifade etmiş. Katılımcıların yüzde 15'i ise bu parayla borç ödeyeceğini dile getirmiş.

ING kıdemli ekonomisti Ian Bright, “Eğer insanlar anketi yanıtladığı şekilde davranacak olsaydı, bu tarz bir teşviği sorgulamanız gerekirdi” dedi. Alternatif olarak paranın altyapı yatırımlarında, vergi indirimleri için veya kamu borcunun ödenmesinde harcanabileceğini belirten Bright, buna karşın bu seçeneğin Avrupa Merkez Bankası (AMB) için geçerli olmadığını, AMB'nin hükümetleri doğrudan finanse edemeyeceğini belirtti.